ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης τύπου 2: Νέα ένδειξη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η έντονη δίψα, η θολή όραση και η επίμονη πείνα είναι μερικά από τα γνωστά συμπτώματα που υποδεικνύουν διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης τύπου 2: Νέα ένδειξη ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο ανακάλυψαν όμως μία ακόμη, άγνωστη μέχρι σήμερα, ένδειξη για το σύνηθες μεταβολικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, η έντονη υπνηλία και ο μεγαλύτερης διάρκειας μεσημεριανός ύπνος (ή γενικότερα τα μακρά διαλείμματα για ύπνο μέσα στην ημέρα) μπορεί να συνδέονται με το διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρουσίασαν αναλυτικά τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας. Είναι απαραίτητος για να ανακτήσουμε δυνάμεις και να παγιώσουμε γνώσεις και πληροφορίες από τις εμπειρίες της ημέρας. Ωστόσο, οι υπερβολικές ώρες ύπνου έχει αποδειχθεί πως συνοδεύονται από αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος τη σχέση ύπνου και διαβήτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση παλαιότερων μελετών σχετικά με το θέμα αυτό. Τα δεδομένα αφορούσαν συνολικά 261.365 ανθρώπους σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Τα δεδομένα υπέδειξαν πως ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι αυξημένος κατά 56% για τα άτομα που εκδηλώνουν έντονη υπνηλία μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, όσοι επέλεγαν συστηματικά να κάνουν ένα διάλειμμα για ύπνο μέσα στην ημέρα, με διάρκεια μεγαλύτερη των 60 λεπτών, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε ποσοστό 46%. Δεν εντοπίστηκε συσχέτιση μεταξύ του καθημερινού σύντομου ύπνου (κάτω από 60 λεπτά) και του κινδύνου διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Σκωληκοειδίτιδα: Η αλλόκοτη σχέση της με τα... σαμαράκια στο δρόμο
Παιδί και χτύπημα στο κεφάλι: Ποιες είναι οι νέες οδηγίες αντιμετώπισης
Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου