ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε σκελετό γυαλιών

Όταν πρόκειται να αγοράσετε σκελετό γυαλιών οράσεων ή ηλίου, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα, προκειμένου να γλιτώσετε χρόνο και χρήμα.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε σκελετό γυαλιών

Η ποικιλία σε σκελετούς γυαλιών που θα βρείτε στα καταστήματα οπτικών είναι πλέον απεριόριστη, ακολουθώντας όμως τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα κάνετε κάποιο λάθος που μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας.

-Οι φακοί σας ταιριάζουν καλύτερα σε ένα σκελετό που έχει συγκεκριμένο σχήμα ή μέγεθος. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας χρειάζεται χοντρούς φακούς, ένας λεπτός μεταλλικός σκελετός μπορεί να μην είναι κατάλληλος, για να στηρίξει το βάρος τους. Ο οπτικός θα σας κατευθύνει ανάλογα με τη συνταγή.

-Το μέγεθος του σκελετού είναι σημαντικό τόσο για την όραση όσο και για την εμφάνιση σας. Οι πολύ μεγάλοι σκελετοί μπορεί να γυαλίζουν πολύ από τα φώτα και να παραμορφώνουν την όραση. Αν πάλι ο σκελετός είναι πολύ μικρός, το οπτικό σας πεδίο μπορεί να είναι περιορισμένο.

-Αν χρειάζεστε χοντρούς φακούς, επιλέξτε μικρότερο σκελετό. Αυτό θα μειώσει το βάρος των γυαλιών σας και ίσως να εξαλείψει τις παραμορφώσεις που δημιουργούνται, όταν το μέγεθος του φακού ξεπερνά το οπτικό σας πεδίο.

-Οι λεπτοί μεταλλικοί σκελετοί είναι συνήθως οι πιο ελαφριοί, αλλά οι πλαστικοί σκελετοί είναι μάλλον πιο ανθεκτικοί και μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα χοντρούς φακούς.

-Οι μεταλλικοί σκελετοί που είναι κατασκευασμένοι από τιτάνιο, άνθρακα, γραφίτη και φλέξον –ένα μέταλλο βασισμένο στο τιτάνιο– είναι πιο ακριβοί αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικοί.

-Αν τα γυαλιά σας έχουν ρυθμιστεί σωστά, θα τα αισθάνεστε εφαρμοστά και ασφαλή και, παρ' όλα αυτά, δε θα τρίβονται πίσω από τα αφτιά σας και δε θα ερεθίζουν τη μύτη σας. Αν ο σκελετός σάς ενοχλεί, μπορεί να ρυθμιστεί στους μεντεσέδες, στην ένωση ή στους βραχίονες που ακουμπάνε πάνω στα αφτιά σας.

-Φορώντας καινούρια γυαλιά μπορεί να χρειαστείτε μία μικρή περίοδο προσαρμογής. Μπορεί να πονούν τα μάτια σας, αλλά δε θα πρέπει ο πόνος να είναι έντονος ή επίμονος. Αν τα μάτια σάς ενοχλούν τόσο πολύ, ώστε να μην μπορείτε να φορέσετε τα γυαλιά, ή η ενόχληση διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες, ελέγξτε τα πάλι με τον οπτικό σας. Ο σκελετός ή οι φακοί σας μπορεί να χρειάζεται να ρυθμιστούν. Είναι καλό να ελέγχετε την εφαρμογή των γυαλιών σας περίπου κάθε χρόνο, γιατί χάνουν εύκολα την ευθυγράμμισή τους.

Διαβάστε επίσης:
Γυαλιά ηλίου: Τι να προσέξετε πριν τα αγοράσετε
Η μπλε ακτινοβολία απειλεί τα μάτια