ΥΓΕΙΑ

Ύψος & κίνδυνος καρκίνου: Νέα, αποκαλυπτικά στοιχεία από Σουηδούς επιστήμονες

Τα γονίδια, οι καθημερινές συνήθειες αλλά και το περιβάλλον ανάπτυξης και διαβίωσης είναι μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες που εξετάζουν οι επιστήμονες ώστε να διαπιστώσουν τον κίνδυνο καρκίνου που διατρέχει κάποιος ή να εντοπίσουν την αιτία εμφάνισης του καρκίνου.

Ύψος & κίνδυνος καρκίνου: Νέα, αποκαλυπτικά στοιχεία από Σουηδούς επιστήμονες

Τώρα, μια νέα σουηδική έρευνα έρχεται να προσθέσει στη λίστα αυτή και το ύψος, με τους επιστήμονες να μελετούν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του αναστήματος και των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη, οι ψηλοί άνθρωποι -και μάλιστα οι ψηλές γυναίκες περισσότερο απ' ό,τι οι ψηλοί άνδρες- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τους κοντούς.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε δέκα εκατοστά επιπλέον ύψους ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 18% στις γυναίκες και κατά 11% στους άνδρες.

Η μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει παλαιότερα ανάλογα ευρήματα, είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα όσον αφορά τη σχέση καρκίνου και ύψους στα δύο φύλα.

Η βιολογική αιτία για τη συσχέτιση αυτή είναι πιθανώς το γεγονός ότι όσο ψηλότερος είναι κάποιος, τόσα περισσότερα κύτταρα έχει στο σώμα του, άρα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες κάποια από αυτά να υποστούν καρκινικές μεταλλάξεις. Μια άλλη πιθανή αιτία έχει να κάνει με την αυξημένη ορμόνη της ανάπτυξης στους ψηλούς, γι' αυτό άλλωστε όσοι πάσχουν από νανισμό σπάνια παθαίνουν καρκίνο.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη δρα Έμελι Μπένυι, εξέτασαν στοιχεία για 5,5 εκατομμύρια άτομα με ύψος από ένα μέτρο έως 2,25 μέτρα.

Οι ψηλότερες γυναίκες φάνηκε να διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος) αυξάνεται κατά περίπου 30% ανά δέκα εκατοστά ύψους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι ψηλοί άνθρωποι δεν έχουν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς άλλοι παράγοντες αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου απ' ό,τι το ύψος.

Παραμένει επίσης ασαφές ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο οι ψηλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν καρδιοπάθεια και γενικότερα να πεθάνουν πρόωρα.

Το ύψος μετράει στο άλλο φύλο

Μια άλλη αμερικανική έρευνα πάντως έρχεται σίγουρα να «χρυσώσει το χάπι» για τους ψηλούς, αφού διαπίστωσε ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν μεγαλύτερη πέραση στις γυναίκες. Επίσης, οι πολύ κοντές γυναίκες βρίσκουν δυσκολότερα σύντροφο σε σχέση με τις ψηλές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ντέηβιντ Φρέντερικ του Πανεπιστημίου Τσάπμαν της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας Evolutionary Psychology, διαπίστωσαν ότι οι κοντοί άνδρες έχουν κατά μέσο όρο πέντε σεξουαλικές συντρόφους στη ζωή τους, έναντι επτά έως οκτώ των ψηλών.

Η έρευνα, η οποία έγινε μεταξύ περίπου 60.000 ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 έως 44 ετών, επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν άνδρες ψηλότερους από τις ίδιες.

Από άποψη βάρους, οι άνδρες με μεσαίο Δείκτη Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος) είναι αυτοί με τις περισσότερες «επιτυχίες». Οι πολύ λεπτοί άνδρες, με βάρος κάτω του κανονικού, φαίνεται πως τα πάνε χειρότερα απ' όλους, κάτι που ισχύει επίσης για τις λιποβαρείς γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι ποια ηλικία ψηλώνουμε;
Ύψος και κίνδυνος εμφράγματος: Δείτε αν κινδυνεύετε
Το ύψος της γυναίκας παράγοντας κινδύνου για τη γέννηση πρόωρου μωρού