ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι υπογόνιμοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο

Το επίπεδο γονιμότητας του άνδρα αντικατοπτρίζει τη συνολική υγεία του.

Γιατί οι υπογόνιμοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο

Τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι ορμονικά, ανατομικά, ψυχολογικά ή να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής του.

Οι άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας όμως, εμφανίζουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Ειδικότερα, όσοι άνδρες παρουσιάζουν δύο ή περισσότερες ανωμαλίες στο σπέρμα τους, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν την επόμενη οκταετία (με μέση ηλικία τα 37 χρόνια), σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό σπέρμα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα οποία αφορούσαν σε περίπου 12.000 άνδρες.

Αυτό που φάνηκε από την έρευνα ήταν ότι όσο αυξανόταν ο αριθμός των ανωμαλιών, τόσο μεγάλωνε και η πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Ως τέτοιες ανωμαλίες θεωρούνται:
-ο χαμηλός όγκος του σπέρματος
-η αραιή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων,
-η χαμηλή κινητικότητά τους και
-ο χαμηλός συνολικός αριθμός τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενώ το κάπνισμα και ο διαβήτης -που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου- έλκουν συνήθως την προσοχή του κοινού και των ειδικών, στην πραγματικότητα ο ίδιος ή και μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα.

Σημειώνεται ότι προβλήματα γονιμότητας εμφανίζει -σε κάποια τουλάχιστον φάση της ζωής του- περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Διαβάστε επίσης:
Ντους με ζεστό νερό και σπέρμα: Πώς επηρεάζεται το δεύτερο
Οι κακές συνήθειες που σκοτώνουν το σπέρμα