ΥΓΕΙΑ

Επιτυχημένη επέμβαση σε νεογνό με σοβαρή καρδιοπάθεια στο ΙΑΣΩ Παίδων - Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών

Δωρεάν επιτυχημένη καρδιοχειρουργική επέμβαση σε νεογνό ηλικίας 13 μηνών με σοβαρή συγγενή κυανωτική καρδιοπάθεια τύπου ακραίας μορφής Τετραλογίας Fallot, πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ Παίδων - Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών.

Επιτυχημένη επέμβαση σε νεογνό με σοβαρή καρδιοπάθεια στο ΙΑΣΩ Παίδων - Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών

Το ΙΑΣΩ Παίδων και το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΙΑΣΩ Παίδων αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το κοινωνικό τους πρόσωπο και στέκονται δίπλα σε όσα παιδιά χρήζουν ιατρικής βοηθείας, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Στο ΙΑΣΩ Παίδων "ακούμε" όλες τις καρδιές των παιδιών και ανταποκρινόμαστε αμέσως σε εκείνες που μας χρειάζονται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς.

Ο Δρ. Γιώργος Σαρρής, Διευθυντής του Κέντρου Συγγενών Καρδιοπαθειών ΙΑΣΩ Παίδων περιγράφει τη δύσκολη περίπτωση που αντιμετώπισε:
«Μικρή ασθενής ηλικίας 13 μηνών είχε διαγνωσθεί στη νεογνική ηλικία με σοβαρή συγγενή κυανωτική καρδιοπάθεια τύπου ακραίας μορφής Τετραλογίας Fallot (διπλοέξοδος δεξιά κοιλία με σχεδόν πλήρη ατρησία της πνευμονικής αρτηρίας και σοβαρή στένωση και υποπλασία των κλάδων της). Παρά την τεθείσα τότε ένδειξη χειρουργικής αποκατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε η επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί τότε, ούτε η ασθενής βρισκόταν υπό καρδιολογική παρακολούθηση, λόγω ιδιαιτέρων οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων.

Κατά συνέπεια, το βρέφος είχε πλέον βρεθεί σε οριακή κλινική κατάσταση βαρύτατης κυάνωσης και καρδιακής καχεξίας. Στην οικογένεια είχε προταθεί από διάφορα άλλα κέντρα μόνο ανακουφιστική αντιμετώπιση σε πρώτη φάση, και όχι διορθωτική εγχείρηση. Αυτή όμως η ανακουφιστική αντιμετώπιση θα απαιτούσε και δεύτερη καρδιοχειρουργική επέμβαση στο μέλλον, και θα πολλαπλασίαζε τους κινδύνους για το παιδί».
Μετά από λεπτομερή κλινική αξιολόγηση, ο Δρ. Σαρρής έκρινε αναγκαία τη διορθωτική εγχείρηση σε ένα μόνο στάδιο, παρά τις μεγαλύτερες τεχνικές δυσκολίες της στρατηγικής αυτής, διότι με τον τρόπο αυτό θα επετυγχάνετο αμέσως κατάργηση της κυάνωσης και μείωση του συνολικού κινδύνου για το παιδί.

Μετά την κατάλληλη προεγχειρητική προετοιμασία στο ΙΑΣΩ Παίδων, ο Δρ. Γ. Σαρρής και η ομάδα του πραγματοποίησαν με πλήρη επιτυχία την ολική χειρουργική διόρθωση της συγγενούς καρδιοπάθειας. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς στην εξειδικευμένη Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΙΑΣΩ Παίδων εξελίχθηκε επιτυχώς υπό την πλήρη καθοδήγηση και διεύθυνση του ειδικού Παιδοκαρδιοαναισθησιολόγου κου. Χρύσανθου Αλεξόπουλου.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της ανάρρωσης της ασθενούς και στην άρτια οργανωμένη και εξοπλισμένη Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, η μικρή ασθενής επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες με μία υγιή καρδιά.

Οι ευχαριστίες από το οικογενειακό περιβάλλον ήταν πολύ θερμές. Χαρακτηριστικά, η γιαγιά της μικρής ασθενούς αναφέρει: «Η μικρή μπήκε στο ΙΑΣΩ Παίδων με λίγες πιθανότητες ζωής. Με αρχηγό το Δρ. Γιώργο Σαρρή και όλη την ομάδα του, όλο το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, φτάσαμε ένα μήνα μετά, με όλη σας την αγάπη, να φεύγουμε γεροί και δυνατοί. Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για ότι κάνατε για την εγγονή μου».

Giorgos Sarris