ΥΓΕΙΑ

Επίμονος λόξιγκας: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να φανερώνει

Ο λόξιγκας εμφανίζεται όταν γίνεται ξαφνική και ακούσια σύσπαση του διαφράγματος, δηλαδή του μυός που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες και ο οποίος διαχωρίζει την κοιλότητα του στέρνου από την κοιλιά.

Επίμονος λόξιγκας: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να φανερώνει

Καθώς το διάφραγμα συστέλλεται ταχύτατα, εισέρχεται ταυτόχρονα αέρας που κάνει τις φωνητικές χορδές να κλείνουν. Το αποτέλεσμα είναι να ακούγεται το χαρακτηριστικό «χικ».

Αν και η ακριβής αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο παραμένει άγνωστη, φαίνεται να συμπίπτει με άλλα συμπτώματα όπως το φούσκωμα και η γρήγορη εισπνοή αέρα. Ο λόξιγκας εμφανίζεται συχνότερα μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή μετά την αυξημένη κατανάλωση υγρών αλλά και από την εισπνοή καπνού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο λόξιγκας είναι παντελώς ακίνδυνος και δεν διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά. Υπάρχουν όμως και κάποιες –ομολογουμένως λιγοστές– περιπτώσεις που μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Εάν ο λόξιγκας διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες και κυρίως εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, δύσπνοια κ.α., δείτε ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει.

1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το φούσκωμα και οι συχνές καούρες ερεθίζουν το διάφραγμα. Τέτοιου είδους γαστρεντερικές διαταραχές αποτελούν συνήθη αιτία του επίμονου λόξιγκα. Η αποτελεσματική διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνοδεύεται από υποχώρηση των κρίσεων λόξιγκα.

2. Βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο

Η βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι προσωρινή λόγω αμυγδαλίτιδας ή μόνιμη λόγω τραυματισμού.

3. Εγκεφαλικό

Ο επίμονος λόξιγκας μπορεί να αποτελεί ακόμη και ένδειξη επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκεκριμένα εγκεφαλικού που εκδηλώνεται στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου και πλήττει συχνότερα τις γυναίκες απ' ό,τι τους άντρες. Στην περίπτωση αυτή, ο λόξιγκας συνήθως συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, μούδιασμα, θολή όραση κ.α.

4. Πρόβλημα στα νεφρά

Η σταδιακή επιδείνωση της λειτουργίας των νεφρών συνεπάγεται πως τοξικά υποπροϊόντα συσσωρεύονται στο σώμα αντί να απομακρύνονται μέσω των ούρων, επηρεάζοντας τη λειτουργία του διαφράγματος και του πνευμονογαστρικού νεύρου. Στην περίπτωση αυτή, ο λόξιγκας συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως οι μυϊκές συσπάσεις, η έντονη δίψα και η ωχρότητα του δέρματος.

Διαβάστε επίσης:

Αντιμετώπιση λόξιγκα: Ποια συνηθισμένα κόλπα δεν πιάνουν (βίντεο)
Λόξιγκας: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε για την υγεία σας