ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα κλασικά συμπτώματα του εμφράγματος, που είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια και πόνος που αντανακλά στον αυχένα, στην πλάτη, στη γνάθο και στο χέρι.

Έμφραγμα: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Αν και τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφοροποιούνται ελαφρώς από ασθενή σε ασθενή, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την κλασσική εικόνα εμφράγματος.

Αντίθετα, οι γυναίκες συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα που τυπικά δεν σχετίζονται με το έμφραγμα, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν εβδομάδες πριν από το συμβάν που αποκαλείται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 515 γυναικών που είχαν υποστεί έμφραγμα, διαπιστώθηκε ότι το 70% ένιωθαν σοβαρή, ανεξήγητη κούραση τις εβδομάδες πριν από το έμφραγμα.

Το 48% ανέφεραν διαταραχές του ύπνου, και λίγο λιγότερες από τις μισές δύσπνοια, δυσπεψία και άγχος. Στη διάρκεια του εμφράγματος, περισσότερες από τις μισές είχαν δύσπνοια και αδυναμία, ενώ λίγο λιγότερες ήταν αυτές που ανέπτυξαν εξάντληση, έντονη εφίδρωση (ανέφεραν πως «τις έλουσε κρύος ιδρώτας») και ζάλη.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) λέει ότι και στα δύο φύλα ο πόνος στο στήθος αποτελεί το πιο συχνό κλασσικό σύμπτωμα, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να μάθουν πως τα δικά τους συμπτώματα μπορεί και να μην είναι τόσο χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:
Η ζωή μετά το έμφραγμα: Τι αλλάζει, τι πρέπει να προσέξετε
Γιατί οι υπερτασικοί δεν πρέπει να πίνουν καφέ