ΥΓΕΙΑ

ΚΕΜΑ: Το φαινόμενο που εξηγεί γιατί οι μύες πονούν 2 μέρες μετά από έντονη άσκηση

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι οι μύες αρχίζουν και πονάνε όχι κατά τη διάρκεια έντονης γυμναστικής ή χειρωνακτικής εργασίας, αλλά την επόμενη ημέρα ή και δύο ημέρες αργότερα.

ΚΕΜΑ: Το φαινόμενο που εξηγεί γιατί οι μύες πονούν 2 μέρες μετά από έντονη άσκηση

Πρόκειται για το φαινόμενο ΚΕΜΑ, ή πιο απλά καθυστερημένης έναρξης μυϊκό άλγος, και εμφανίζεται έπειτα από ασκήσεις που διατείνουν τους μυς την ώρα που συσπώνται, ενώ συνήθως συνοδεύεται από απώλεια δύναμης και εύρους κινήσεων στην προσβεβλημένη περιοχή.

Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και έπειτα από κάθε άσκηση, η οποία είναι πιο έντονη ή πιο παρατεταμένη από αυτή που έχει συνηθίσει το σώμα.

Στην περίπτωση αυτή, η σκληρή προπόνηση προκαλεί πολυάριθμες μικρές ρήξεις στον μυϊκό ιστό, τις οποίες προσπαθούν να επουλώσουν κύτταρα και ουσίες που συρρέουν σε αυτές.

Αν και το φαινόμενο ΚΕΜΑ έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες, μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε ποιες κυτταρικές διεργασίες ενεργοποιεί.

Μέχρι πρότινος μάλιστα, οι επιστήμονες απέδιδαν το ΚΕΜΑ στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος, ωστόσο τώρα γνωρίζουμε ότι το γαλακτικό οξύ φεύγει τόσο γρήγορα από τους μυς ώστε δεν παίζει ρόλο στην εμφάνισή του την επομένη ή την μεθεπομένη της άσκησης.

Μοιραία, λοιπόν, υπάρχει και διχογνωμία και για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του.

«Διάφορες θεραπείες έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων μαλάξεων, θεραπείας με πάγο και αντιφλεγμονωδών παυσίπονων φαρμάκων. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, οι θεραπείες αυτές απλώς μειώνουν την αντίληψη του πόνου - και μάλιστα προσωρινά. Καμία θεραπεία έως τώρα δεν έχει δείξει να μειώνει στ' αλήθεια τη διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο οι μύες θα πονούν και θα είναι αδύναμοι», εξηγεί ο δρ Σκοτ Σέιλορ, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Φρέσνο, στην Καλιφόρνια, και πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Αθλητικών Προπονητών (NATA) των ΗΠΑ.

Τι πρέπει να κάνετε εάν εκδηλώσετε ΚΕΜΑ...

- Αρχικά θα πρέπει, σύμφωνα με τον δρα Σέιλορ, να αποδεχθείτε ότι θα πονάτε!

- Μέχρι να αναρρώσετε, θα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη άσκηση. Οι μειωμένης έντασης δραστηριότητες δεν είναι απαγορευμένες.

- Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, μετά την ανάρρωση, οι μύες θα είναι πιο δυνατοί από πριν.

- Την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε έντονα, φροντίστε να αυξάνετε βαθμιαία την ένταση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα νέου ΚΕΜΑ.

Διαβάστε επίσης:

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση φανερώνει

Ελιές με λευκό στεφάνι: Πόσο επικίνδυνες είναι, τι τις προκαλεί

Ρήξη ανευρύσματος: Ποιοι παράγοντες μπορεί να την προκαλέσουν