ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο στο παιδί: Που είναι καλύτερο να γίνεται, στο μηρό ή στο μπράτσο;

Τα εμβόλια θωρακίζουν τα παιδιά από πιθανή προσβολή από λοιμώδεις ασθένειες, γι’ αυτό πρέπει απαραιτήτως να γίνονται στα διαστήματα που καθορίζουν οι παιδίατροι.

Εμβόλιο στο παιδί: Που είναι καλύτερο να γίνεται, στο μηρό ή στο μπράτσο;

Ποιο είναι όμως πιο κατάλληλο σημείο για να γίνει το εμβόλιο;

Μια ένεση στο μηρό για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών με το τριδύναμο εμβόλιο (διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη), είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει δερματική αντίδραση απ’ ό,τι εάν η ένεση γίνει στο βραχίονα του παιδιού. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics.

«Αυτές οι τοπικές αντιδράσεις είναι η πιο κοινή παρενέργεια του εμβολιασμού. Ωστόσο, γνωρίζουμε σχετικά λίγα για το πώς μπορούμε να τις αποτρέψουμε», παρατηρεί η Lisa A. Jackson, ερευνήτρια στο Health Group Research Institute.

Χρειάζεται μόνο μία ή δύο ημέρες μέχρι να εξαφανιστούν οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ επώδυνες και να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς λόγω της σχετικής ερυθρότητας και του οιδήματος.

Σύμφωνα, όμως, με τη νέα μελέτη, ο ενδομυϊκός εμβολιασμός στο μηρό του μικρού παιδιού δεν προκαλεί τόσο έντονες ή συχνές δερματικές αντιδράσεις.

Η αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για τις πρακτικές Ανοσοποίησης προτείνει, λοιπόν, τα νήπια 12 έως 35 μηνών να λαμβάνουν ενδομυϊκά εμβολιασμούς στο μυ του μηρού (ή στο δελτοειδή μυ του βραχίονα, μόνο αν είναι αρκετά μεγάλος), ενώ τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω θα πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο στο δελτοειδή μυ του βραχίονα.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλια: Ποια είναι τα υποχρεωτικά, πόσο διαρκούν, γιατί είναι προτιμότερα τα πολυδύναμα

Οι ενέσεις δεν θα πονούν πια! (εικόνες & βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ