ΥΓΕΙΑ

Αιμοδοσία: Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σας

Πέρα από τη σημαντική κοινωνική της διάσταση, η αιμοδοσία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη.

Αιμοδοσία: Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σας

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που έχουν συνήθως οι αιμοδότες.

Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Επειδή μέσω της προσφοράς αίματος, αφαιρείται από τον αιμοδότη αρκετός σίδηρος, «αραιώνει» το αίμα.

bigstock Donate Blood 71130961

Ποια είναι τα οφέλη

-Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες ηλικίας 43 έως 61 ετών, οι οποίοι δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

-Μελέτη σε 2.682 άνδρες από την Φινλανδία έδειξε πως όσοι ήταν αιμοδότες διέτρεχαν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με όσους δεν ήταν.

-Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI) συσχέτισε τον αυξημένο σίδηρο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου – ίσως επειδή ο πολύς σίδηρος αυξάνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό. Η αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, όμως, μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε 1.200 εθελοντές και διήρκησε 4,5 χρόνια.

-Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος. Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Όλες οι μελέτες συνηγορούν ότι κάποιος πρέπει να είναι συστηματικός αιμοδότης για να αποκομίζει αυτά τα οφέλη.

Διαβάστε επίσης:

Επτά τεστ υγείας που μπορείτε κάνετε στο λεπτό

Τσεκ απ: Οι ιατρικές εξετάσεις στα 30, τα 40, τα 50