ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Το φυτό που βελτιώνει τη μνήμη

Το φυτό που βελτιώνει τη μνήμη

H μνήμη είναι μία σύνθετη λειτουργία, μέσω της οποίας το ανθρώπινο νευρικό σύστημα καταγράφει, αποθηκεύει και ανακαλεί πληροφορίες.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να βελτιώσει κάποιος τη μνήμη του θέλει εξάσκηση, τεχνική και στρατηγική.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη βρήκε ότι εκτός από τις τεχνικές βελτίωσης της μνήμης, μπορεί κάποιος να καταφύγει και σε ένα πολύ διαδεδομένο αρωματικό φυτό.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria βρήκαν συγκεκριμένα, ότι το κλειδί για την βελτίωση της μνήμης μπορεί να βρίσκεται στη μυρωδιά του δενδρολίβανου.

Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.

Σύμφωνα με τον Dr Mark Moss, επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Northumbria ο οποίος μελετά τη δράση του δενδρολίβανου τα τελευταία χρόνια, το εν λόγω άρωμα μπορούμε να το δούμε ως ένα τονωτικό του υγιούς εγκεφάλου.

Η δράση του αυτή αποδίδεται στο αιθέριο έλαιο κινεόλη που περιέχεται στο δενδρολίβανο.

 

Διαβάστε επίσης:

Η ανθυγιεινή συνήθεια που απειλεί τη μνήμη

Τεστ μνήμης: Δείτε αν ανήκετε στην ελίτ των super recognisers!