ΥΓΕΙΑ

9 θάνατοι από γρίπη, 39 σε ΜΕΘ - Στους ασθενείς κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1

Σε 9 ανέρχονται οι νεκροί από την εποχική γρίπη την Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι τρεις θάνατοι που σημειώθηκαν σήμερα, αφορούν ηλικιωμένους, ενώ μία 92χρονη κατέληξε εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

9 θάνατοι από γρίπη, 39 σε ΜΕΘ - Στους ασθενείς κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1

Σήμερα σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 39 άτομα ενώ συνολικά εδώ και 4 εβδομάδες που έχει ξεκινήσει το κύμα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 57 άτομα. Το σύνολο των ασθενών φέρει το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 (που κυριαρχούσε και το 2009), ενώ σε όσους δεν έχει ταυτοποιηθεί ο τύπος είναι Α.

Από την αρχή που ξεκίνησε η γρίπη, οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζουν ότι εφέτος ο ιός είναι επιθετικός και ότι προτιμά κυρίως νέες ηλικίες. Να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος ηλικίας που πλήττεται από τον ιό της γρίπης, είναι 53 ετών. Γενικότερα, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται είναι κάτω των 60 ετών.

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για την επιδημία της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, τονίζει ο ΙΣΑ, προσθέτοντας, ότι την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Διαβάστε ακόμη:

6 θάνατοι από την γρίπη - Έντονη ανησυχία ΙΣΑ για την υγειονομική θωράκιση της χώρας

SOS ΚΕΕΛΠΝΟ για την γρίπη: Ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου και 5 θάνατοι

Τραγικό μήνυμα ΕΝΕ: Όσο λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ τόσο συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν ...