ΥΓΕΙΑ

Πώς να καθαρίσετε το χιόνι για να αποφύγετε τραυματισμούς και… εμφράγματα!

Το χιόνι πέφτει πυκνό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, με αρκετούς κατοίκους να παραμένουν αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Πώς να καθαρίσετε το χιόνι για να αποφύγετε τραυματισμούς και… εμφράγματα!

Εάν είστε και εσείς ένας από αυτούς, δείτε πώς μπορείτε να καθαρίσετε την είσοδο του σπιτιού σας με ασφάλεια, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Στην προσπάθεια απομάκρυνσης του χιονιού ενδέχεται να προκύψει τραυματισμός, όπως κάταγμα ή θλάση. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, όμως, είναι ότι το τσουχτερό κρύο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο έμφραγμα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε συστολή των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η κρίση υπέρτασης μπορεί λοιπόν να οδηγήσει σε έμφραγμα σε άτομα με υποκείμενη καρδιοπάθεια.

Παράλληλα, ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι πιο πιθανό σε άτομα που διάγουν γενικώς καθιστικό βίο και δεν έχουν συνηθίσει τα επίπεδα δραστηριότητας που απαιτεί ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων. Χρειάζεται λοιπόν κατάλληλη προετοιμασία (ζέσταμα) πριν πιάσετε το φτυάρι.

Καλό θα είναι να αποφύγετε διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη, πριν ξεκινήσετε να απομακρύνετε το χιόνι. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε τα κατάλληλα ρούχα, δηλαδή υφάσματα που απορροφούν τον ιδρώτα.

Στηριχτείτε καλά στα πόδια, χρησιμοποιώντας τους ώμους και τον κορμό για να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση με το φτυάρι, ώστε να μην επιβαρύνετε τη μέση και την πλάτη. Λυγίστε τα γόνατα σε κάθε κίνηση για να αποφύγετε την καταπόνηση της μέσης.

Τέλος, μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση και την ξεκούραση.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν είστε άνω των 40 ετών, έχετε διαγνωσθεί με καρδιοπάθεια και δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση.

Πηγή: medical daily

Δείτε κι αυτό:

Πρωτότυπα tips για να κρατηθείτε ζεστοί το χειμώνα
Αλλεργία στο κρύο: Ποια είναι τα συμπτώματα
Γιατί τρέχει η μύτη μας όταν κάνει κρύο;