ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτότυπα tips για να κρατηθείτε ζεστοί το χειμώνα

Ξεχάστε ταγούνινα καπέλα και μην ανάβετε καλοριφέρ για να ζεσταθείτε στο σπίτι. Οι ειδικοίδίνουν εναλλακτικές «στρατηγικές επιβίωσης» για να κρατηθούμε ζεστοί όταν έξωκάνει παγωνιά.

Πρωτότυπα tips για να κρατηθείτε ζεστοί το χειμώνα

Ξεχάστε ταγούνινα καπέλα και μην ανάβετε καλοριφέρ για να ζεσταθείτε στο σπίτι. Οι ειδικοίδίνουν εναλλακτικές «στρατηγικές επιβίωσης» για να κρατηθούμε ζεστοί όταν έξωκάνει παγωνιά.

1. Μην ανάβετεκαλοριφέρ

Όταν αφήνουμε τηζεστασιά του σπιτιού και βγαίνουμε στον κρύο αέρα διαταράσσεται η ομαλήλειτουργία των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ναεκδηλωθεί το σύνδρομο Ρεϊνό, όπου τα αγγεία κάνουν σπασμούς λόγω του κρύου. Το αποτέλεσμαείναι να μη φτάνει το αίμα στα χέρια και τα πόδια. Εκτός από τη χαμηλήθερμοκρασία των άκρων, ένα άλλο σύμπτωμα του συνδρόμου είναι ο έντονος πόνος. Οιειδικοί συνιστούν να διατηρούμε τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού στους 18-20βαθμούς.

2. Πιείτε καφέχωρίς καφεΐνη

Η καφεΐνη προκαλείαπώλεια θερμότητας στο σώμα, καθώς μπλοκάρει τους υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγείακαι τα εμποδίζει να συστέλλονται λόγω του κρύου. Όταν τα αγγεία παραμένουν σεδιαστολή, οι ποσότητες θερμότητας χάνονται με ταχύτερο ρυθμό. Προτιμήστε λοιπόντον καφέ χωρίς καφεΐνη ή το τσάι από πιπερόριζα, το οποίο έχει φυσικέςθερμαντικές ιδιότητες.

3. Μη βάζετε ταχέρια στις τσέπες

Είναι μιαενστικτώδης κίνηση που κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τα χέρια μας. Ωστόσο,οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερο να αφήνουμε τα χέρια να κινούνταιελεύθερα στον κρύο αέρα. Με τον τρόπο αυτό γυμνάζονται οι μύες των χεριών κιέτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και παράγεται περισσότερη θερμότητα.

4. Φάτε πρωτεΐνες

Ο μεταβολισμόςτων πρωτεϊνών έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Ο οργανισμόςβάζει σε λειτουργία πολύπλοκες διαδικασίες προκειμένου να διασπάσει και νααπορροφήσει τις πρωτεΐνες. Καταναλώνοντας λοιπόν περισσότερη ενέργεια,παράγεται θερμότητα που διατηρεί το σώμα ζεστό.

5. Ζεστάνετε ταπαπούτσια σας

Είναι ιδιαίτεραδύσκολο να κρατήσουμε τα πόδια μας ζεστά, καθώς όταν υπάρχει κρύο η ροή τουαίματος ξεκινά να περιορίζεται από τα άκρα ώστε περισσότερο αίμα ναδιοχετεύεται στα ζωτικά όργανα. Τα πόδια μας λειτουργούν όπως ένα… θερμός! Ανείναι κρύα θα παραμείνουν κρύα, αν είναι όμως ζεστά θα παραμείνουν ζεστά.Ζεστάνετε λοιπόν τα παπούτσια, για παράδειγμα μπροστά στο τζάκι, λίγα λεπτά πριντα φορέσετε.