ΥΓΕΙΑ

Ψάρια στην εγκυμοσύνη και παχύσαρκο μωρό: Ποια ποσότητα είναι ασφαλής

Οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση ψαριών, καθώς είναι πιθανό να αποκτήσουν παιδιά τα οποία μεγαλώνοντας θα γίνουν παχύσαρκα.

Ψάρια στην εγκυμοσύνη και παχύσαρκο μωρό: Ποια ποσότητα είναι ασφαλής

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Λήδα Χατζή, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ανέλυσε στοιχεία από 26.184 εγκύους και τα μωρά που απέκτησαν, τα οποία παρακολουθούσαν έως ότου γίνουν 6 ετών.

Οι γυναίκες κατάγονταν από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Pediatrics», οι γυναίκες είχαν μείνει έγκυοι μεταξύ 1996 και 2011, και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής που έδειξαν ότι η μέση κατανάλωση ψαριών κυμαινόταν από 0,5 φορά την εβδομάδα στο Βέλγιο έως 4,45 φορές στην Ισπανία.

Από τα μωρά της μελέτης, τα 8.215 (δηλαδή το 31%) παρουσίασαν ταχεία ανάπτυξη έως την ηλικία των 2 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά ταχείας ανάπτυξης (56% των βρεφών) παρατηρήθηκαν στα Ελληνόπουλα και τα χαμηλότερα στα μωρά της Νορβηγίας (17,3% των βρεφών).

Επιπλέον, τα 4.987 (ή 19,4%) ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 4 τους χρόνια, ενώ τα 3.476 (το 15,2%) στα 6 τους χρόνια.

bigstock Pregnant woman eating a salad 89387603

Συχνότητα

Η κατανάλωση ψαριών συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα συσχετίσθηκε με 22% περισσότερες πιθανότητες ταχείας ανάπτυξης των βρεφών έως την ηλικία των 2 ετών.

Επιπλέον, τα μωρά είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 4 ετών και 22% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 6 τους χρόνια.

Οι συσχετίσεις αυτές ήταν ισχυρότερες στα κορίτσια, στα οποία ο κίνδυνος ταχείας ανάπτυξης, δηλαδή αύξησης του σωματικού βάρους, έως την ηλικία των 2 ετών ήταν αυξημένος κατά 31%.

Τα ψάρια είναι απαραίτητα για την ομαλή νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων, επειδή περιέχουν όμως οργανικούς ρύπους, οι οποίοι μπορεί να διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, συμβάλλουν στην παχυσαρκία, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ποια είναι η ιδανική ποσότητα ψαριών που πρέπει να τρώνε οι έγκυοι, διεθνείς οργανισμοί όμως, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ συνιστούν στις εγκύους, στις γυναίκες που θηλάζουν και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι να μην υπερβαίνουν τις τρεις μερίδες την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά μπορώ να πάρω; Πού πάνε μετά τον τοκετό; (Τιμές)

Σοκολάτα στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα οφέλη για τη μητέρα και το μωρό

Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά