ΥΓΕΙΑ

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο μειώνεται από τη χρήση κινητού

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν πέρα από κάποιο όριο το κινητό τηλέφωνο, επηρεάζουν τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reproductive BioMedicine Online.

Ανδρική γονιμότητα: Πόσο μειώνεται από τη χρήση κινητού

Η έρευνα περιέλαβε 106 άντρες που αξιολογήθηκαν σε μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το διάστημα 2011-2012 και πληρούσαν μια σειρά προδιαγραφών που συνδέονται με συνήθειες χρήσης κινητού τηλεφώνου και την ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με παραμέτρους που έθεσε ο ΠΟΥ το 2010.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν δημογραφικά στοιχεία για παθήσεις και λεπτομερείς ερωτήσεις για τη χρήση τηλεφώνου.

Μετά τη συλλογή των στοιχείων, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ όλων των ανεξάρτητων παραγόντων και των αποτελεσμάτων στην ποιότητα του σπέρματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην έρευνα με τίτλο «Συνήθειες σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και ποιότητα σπέρματος – Χρήζουν προσοχής;».

bigstock Single Male Sperm Cell 81359582

Όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι τακτικές συνομιλίες στο κινητό τηλέφωνο για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα και το να μιλά κάποιος όταν φορτίζει το κινητό του, διπλασιάζουν την πιθανότητα μείωσης της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων από 33,3% έως 66,7%.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων μειώνονται σε μη φυσιολογικό επίπεδο στους άντρες που κρατούν το τηλέφωνο σε απόσταση μικρότερη των 50,8 εκατοστών από τη βουβωνική χώρα. Μη φυσιολογική συγκέντρωση φάνηκε σε περίπου 47% των ανθρώπων που κρατούν το τηλέφωνο σε μικρή απόσταση σε σύγκριση με περίπου 11% στον συνολικό αντρικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση σχέσης μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και αντρικής υπογονιμότητας που προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών.

Ο Dr. Ariel Zilberlicht, του Carmel Medical Center και του Technion Faculty of Medicine, στη Χάιφα, δήλωσε ότι μετά τα ευρήματα συνιστάται η μείωση της διάρκειας των τηλεφώνων, η μη μεταφορά του κινητού κοντά στη βουβωνική χώρα, να μην κοιμάται κάποιος δίπλα του ή όταν φορτίζεται και η χρήση hands-free.

Διευκρινίζει πάντως, ότι χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ζει το σπέρμα μέσα στον κόλπο

Ποια περίοδο του χρόνου τα σπερματοζωάρια είναι πιο υγιή - Δείτε αναλυτικά