ΥΓΕΙΑ

Άνοια: 6 στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 60%

Έξι απλοί, αλλά ζωτικής σημασίας, κανόνες που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας.

Άνοια: 6 στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 60%

Στο πλαίσιο μιας νέας καμπάνιας, η κυβέρνηση της Ουαλίας παρουσίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των διαφόρων μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε έπειτα από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης που υπέδειξε ότι το 48% των ανθρώπων πιστεύουν –ακόμη και σήμερα– ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθούν από την εν λόγω ομάδα νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

bigstock Dementia Brain Loss 116537447

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι οι υγιεινές συνήθειες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της καμπάνιας ACT NOW, τα 6 βήματα προστασίας από την άνοια είναι τα εξής:

- Δραστηριότητα (σωματική και κοινωνική)

- Τακτικός έλεγχος (εξετάσεις)

- Νέες εμπειρίες (χόμπι, δραστηριότητες κ.λπ.)

- Αποχή από το κάπνισμα

- Αλκοόλ με μέτρο

- Υγιές βάρος

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ουαλικής κυβέρνησης, Μαρκ Ντρέικφορντ, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και, καθώς το προσδόκιμο ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνεται, οι δείκτες άνοιας πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά.

Ο υπουργός αναφέρει επίσης πως η πρόληψη δεν γνωρίζει ηλικία, δηλαδή πρέπει από νωρίς να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βελτιώσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία και επομένως να μετριάσουμε τον κίνδυνο άνοιας και πολλών άλλων παθήσεων στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

Η μοντέρνα συνήθεια που συρρικνώνει τον εγκέφαλο

7 μύθοι και αλήθειες για την άνοια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ