ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού & κιλά: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Περισσότερο φως κατάφεραν να ρίξουν οι επιστήμονες στη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και στο σωματικό βάρος.

Καρκίνος μαστού & κιλά: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Μέχρι σήμερα, τα διαθέσιμα στοιχεία έδειχναν ότι το αυξημένο βάρος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και με την πιο επιθετική εκδήλωση του καρκίνου του μαστού, ωστόσο δεν είχαν αποσαφηνιστεί οι ακριβείς μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα.

bigstock Woman Is Measuring Her Thigh 97475159

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Cancer Research, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας διαπίστωσαν ότι εάν υπάρχει σημαντική συσσώρευση λίπους γύρω από τον καρκινικό όγκο, τότε τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που ευθύνονται για το σχηματισμό και την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου, είναι πιο εύκολο να εξαπλωθούν.

Τα καρκινικά βλαστοκύτταρα βρίσκονται σε μικρή ποσότητα στους όγκους και βασικός τους ρόλος είναι να προκαλούν τις μεταστάσεις, δηλαδή την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος πέραν του σημείου της αρχικής εμφάνισής του. Οι συμβατικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) δεν μπορούν να εκριζώσουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα.

Οι ερευνητές εστίασαν στη σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου του μαστού μέσω πειραμάτων σε ποντίκια. Διαπίστωσαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ καρκινικών κυττάρων και ανώριμων λιποκυττάρων κατά τα πρώτα στάδια καρκίνου του μαστού συνδέεται με αυξημένο ρυθμό απελευθέρωσης πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες προωθούν τις φλεγμονές. Οι κυτοκίνες προκαλούν μεγαλύτερου εύρους εξάπλωση των μεταστατικών καρκινικών βλαστοκυττάρων, σημειώνουν οι ερευνητές, γι’ αυτό και στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος καρκίνου είναι μεγαλύτερος αλλά και ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός.

Δείτε κι αυτό:

«Να πώς είναι ο καρκίνος του μαστού» (φωτογραφία)

Ο πολύτιμος σπόρος που προστατεύει από καρκίνο του μαστού

Καρκίνος μαστού: Ποια φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο 40-60%