ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη εγκεφαλικού: Ποιος είναι ο ρόλος των αντιβιοτικών

Εκτός από την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, τα αντιβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Πρόληψη εγκεφαλικού: Ποιος είναι ο ρόλος των αντιβιοτικών

Ομάδα ερευνητών από το βασιλικό νοσοκομείο Victoria στον Καναδά επισημαίνουν ότι οι πλάκες χοληστερόλης που αποφράσσουν τα αγγεία προκαλώντας το εγκεφαλικό επεισόδιο, συχνά περιέχουν βακτηρίδια.

Τα εν λόγω βακτηρίδια ευνοούν τη ρήξη των πλακών, καθιστώντας ακόμη πιθανότερη την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, ιδίως της πενικιλίνης, αποτρέπει τη ρήξη και ελαττώνει σημαντικά τον εν λόγω κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Καναδοί ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα της αγωγής με αντιβιοτικά σε 1.888 ασθενείς που υπέστησαν ελαφρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια με την κλινική εικόνα 9.440 υγιών εθελοντών.

bigstock Stroke cerebrovascular acci 78569471

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα άτομα που είχαν ακολουθήσει αγωγή με αντιβιοτικά στο χρονικό διάστημα των τελευταίων ετών, είχαν περίπου 20% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Παρότι το σύνολο των αντιβιοτικών φαρμάκων είχαν θετική επίδραση, ωστόσο πιο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν η πενικιλίνη, η αμοξικιλίνη και η αμπικιλίνη.

Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει οποιοσδήποτε να ξεκινήσει τη λήψη αντιβίωσης ανεξέλεγκτα.

Τα αντιβιοτικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται πάντοτε με συνταγή ιατρού, διαφορετικά ενδέχεται να έχουν πολύ σοβαρές και ίσως ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα συμπτώματα που σας τρομάζουν χωρίς λόγο... συνήθως!

Αλτσχάιμερ: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η πρόληψη

Αθηρωματικός δείκτης: Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε