ΥΓΕΙΑ

Οι έξι κανόνες για να αποφύγετε το περιττό αλάτι στα τρόφιμα

Το αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές, είτε στην ανεπεξέργαστη μορφή τους, είτε ως πρόσθετο συντηρητικό και ενισχυτικό της γεύσης τους.

Οι έξι κανόνες για να αποφύγετε το περιττό αλάτι στα τρόφιμα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και κατά συνέπεια για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως τρώνε πολύ περισσότερο, καθώς το 75% της ποσότητας που καταναλώνουν είναι «κρυμμένο» σε διάφορες τροφές.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης -των παιδιών συμπεριλαμβανομένων- τρώνε, σύμφωνα με τις μελέτες 8 έως 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ οι άνδρες ξεπερνούν τα 11 γραμμάρια ημερησίως.

bigstock Salt written on spilled salt i 39502591

Πώς θα περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού

Για να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού, ακολουθήστε τα εξής:

-Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.

-Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο κλπ)

-Για να ανακαλύψετε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5.

-Ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

-Ένα τρόφιμο περιέχει λίγο αλάτι, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

-Κάθε φορά που αναποδογυρίζετε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα πιστεύετε πόση ζάχαρη περιέχουν οι παιδικοί χυμοί

Φάτε σαν Ιάπωνες για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Κατάθλιψη: Η διατροφική έλλειψη που αυξάνει τον κίνδυνο έως και 112%