ΥΓΕΙΑ

Καφές: Πώς επηρεάζει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Η υψηλή κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων, ιδιαίτερα σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση.

Καφές: Πώς επηρεάζει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Ερευνητές από το Brigham and Women΄s Hospital στη Βοστόνη μελέτησαν τα επίπεδα των οιστρογόνων σε 500 γυναίκες ηλικίας 36 έως 45 ετών, που δεν ήταν έγκυοι, δεν θήλαζαν και δεν λάμβαναν ορμονικά συμπληρώματα, και τα συσχέτισαν με τις διατροφικές τους συνήθειες, το ύψος και το βάρος τους, καθώς και με το αν κάπνιζαν ή όχι.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καθώς και αυτές που κατανάλωναν αλκοόλ και τροφές με πολλά λίπη παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης, οιστρογόνο που εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες του εμμηνορρησιακού κύκλου.

bigstock Coffee 88127429

Γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο από 500mg καφεΐνης ημερησίως (4-5 φλιτζάνια καφέ) είχαν κατά 70% αυξημένα επίπεδα οιστραδιόλης κατά τις πρώτες ημέρες του κύκλου συγκριτικά με αυτές που δεν ξεπερνούσαν τα 100mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, τα υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω επιπλοκές σε γυναίκες με ενδομητρίωση, πόνους στο στήθος, καθώς και σε αυτές που έχουν οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακή ηλικία να αποφεύγουν την υψηλή κατανάλωση καφέ.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να πίνετε καφέ καθημερινά: Οι 7 λόγοι υγείας που θα σας πείσουν

Έλλειψη ύπνου: Ποιους επηρεάζει περισσότερο

Ποιο ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες