ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που επηρεάζει την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες.

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που επηρεάζει την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου

Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται μόνο μέσω του ετήσιου προληπτικού ελέγχου, καθώς στα αρχικά της στάδια δεν δίνει κανένα σύμπτωμα.

Η επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το σημείο ή τα σημεία εντοπισμού, την έκτασή του και τη βαθμολογία κατά Gleason. Το γνωστό και ως Gleason score είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερο το score.

Τιμές στο Gleason score μέχρι 4 υποδηλώνουν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, 5 έως 7 σημαίνουν καρκίνο, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) ή ακτινοβολία (εξωτερική ή με εμφύτευση ειδικών ακτινοβολούντων «σπόρων», τη λεγόμενη βραχυθεραπεία), ενώ Gleason score από 8 έως 10 υποδηλώνει έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο, ο οποίος, αν δεν είναι ήδη μεταστατικός, πιθανότατα να εξελιχθεί τους επόμενους μήνες.

bigstock Prostate Cancer Prevention 79908667

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή ασθενών με καρκίνο στον προστάτη ενδεχομένως να επηρεάζει την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου.

Ειδικότερα, όσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά καταναλώνουν οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, τόσο γρηγορότερα εξελίσσεται η νόσος.

Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερους από 1.800 άντρες από τη Βόρεια Καρολίνα και τη Λουϊζιάνα. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στον προστάτη, μεταξύ 2004 και 2009. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τροφές, όπως λιπαρό βόειο κρέας και τυρί συνδεόταν με πιο επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Παρατήρησαν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών στις τροφές, όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί, συνδέονταν με λιγότερο επιθετικό καρκίνο στον προστάτη.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Ασθένειες και συμπτώματα του προστάτη εκτός από τον καρκίνο

Προστάτης: Τι πρέπει να κάνετε μετά την αφαίρεση

Η συχνή εκσπερμάτιση προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη!