ΥΓΕΙΑ

Γυναικείοι τραυματισμοί: Ποιες μέρες είναι πιθανότερο να συμβούν

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς των πρόσθιων χιαστών συνδέσμων των γονάτων.

Γυναικείοι τραυματισμοί: Ποιες μέρες είναι πιθανότερο να συμβούν

Πιστεύεται ότι σε αυτό συμβάλλουν οι διαφορές στη μυϊκή μάζα και η ευρύτερη πύελος που έχουν σε σύγκριση με το άλλο φύλο.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι τραυματισμοί των γυναικών στα γόνατα είναι πιθανότερο να συμβούν κατά την ωορρηξία, πιθανότατα λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται σε αυτήν τη φάση του γυναικείου κύκλου.

Η ωορρηξία είναι η περίοδος του μηνιαίου γυναικείου κύκλου, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ή περισσότερα ωάρια απελευθερώνονται και είναι έτοιμα προς γονιμοποίηση.

bigstock Knee Pain Woman Holding Sore 107859290

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με επικεφαλής τον Δρα Έντουαρτ Βόγτις μελέτησαν 65 γυναίκες που είχαν παρουσιάσει προβλήματα στα γόνατα και βρήκαν ότι στη διάρκεια της ωορρηξίας οι τραυματισμοί σε αυτό το μέρος του σώματος αυξήθηκαν 2,5 φορές, μολονότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία -τα οποία είναι ορμόνες που χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της ωορρηξίας- προστατεύονται εν μέρει από τέτοιους τραυματισμούς.

Οι μελετητές μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών στα ούρα, προσδιορίζοντας τις ημέρες πιθανής ωορρηξίας, στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν την ενδεχόμενη συσχέτισή της με τους τραυματισμών των προσθίων χιαστών συνδέσμων των γονάτων. Οι σύνδεσμοι αυτοί εντοπίζονται στην οπίσθια επιφάνεια του γόνατος και, αν υποστούν ρήξη ή σοβαρό τραυματισμό, μπορεί ακόμη και να καταστρέψουν την καριέρα ενός αθλητή.

Κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου οι αλλαγές στην ορμονική ισορροπία επηρεάζουν πολλά από τα συστήματα του γυναικείου οργανισμού. Έτσι επιδρούν και στην ελαστικότητα των συνδέσμων, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αλλαγές της διάθεσης και την ελάττωση της προσοχής ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη επιρρέπεια σε ατυχήματα.

Γι' αυτό η συσχέτιση των ορμονικών μεταβολών που χαρακτηρίζουν το γυναικείο κύκλο με την αύξηση της συχνότητας τραυματισμού των γονάτων ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητιατρικής της Βρετανίας, καθηγητή Άνγκους Γουάλας.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως έχουν «τρελαθεί» οι ορμόνες σας; Δώστε βάση σε αυτά τα σημάδια

Πώς θα καταλάβετε ότι ο θυρεοειδής σας... τεμπελιάζει!

Κόπωση: Ποιες ασθένειες υποδεικνύει το ψυχοσωματικό σύμπτωμα