ΥΓΕΙΑ

Καθιστική ζωή: Για ποιο γυναικείο καρκίνο αυξάνει τις πιθανότητες

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες, αλλά και πρόωρου θανάτου εξαιτίας αυτής της μορφής καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών.

Καθιστική ζωή: Για ποιο γυναικείο καρκίνο αυξάνει τις πιθανότητες

Η Δρ Κίρστεν Μόβσιτς, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο «Roswell Park» ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 8.300 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και πάνω από 12.600 χωρίς τη νόσο.

Όσες δεν έκαναν καμιά σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο ωοθηκών, συγκριτικά με εκείνες που γυμνάζονταν τακτικά.

Μάλιστα, η σχέση καθιστικής ζωής και αυξημένου κινδύνου καρκίνου ωοθηκών αφορούσε εξίσου γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος και όσες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

bigstock Uterus Cancer 72374887

Στη δεύτερη μελέτη που έγινε από την ίδια ερευνήτρια και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer, και αφορούσε περισσότερες από 6.800 ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών διαπιστώθηκε ότι, όσες ήταν σωματικά αδρανείς τα χρόνια πριν τη διάγνωση, είχαν 22% με 34% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου, συγκριτικά με εκείνες που γυμνάζονταν τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οποιαδήποτε ποσότητα, εβδομαδιαίας ψυχαγωγικής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σχετίζεται τόσο με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, όσο και θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών» υπογραμμίζει η Δρ Μοβσιτς.

Όπως επισημαίνει ένας εκ των βασικών συγγραφέων των μελετών, η χρόνια σωματική αδράνεια μπορεί να είναι σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου και προγνωστικός δείκτης για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Διαβάστε επίσης:

Καθιστική ζωή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

Πώς θα καταλάβει μια γυναίκα αν έχει καρκίνο στις ωοθήκες

Καθιστική ζωή & Διαβήτης: Δείτε αν κινδυνεύετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ