ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πνευμονική εμβολή: Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο

Πνευμονική εμβολή: Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο

Η πνευμονική εμβολή είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Συνήθως ξεκινά από ένα θρόμβο στις φλέβες των ποδιών ή της πυέλου, τμήμα του οποίου αποσπάται και φθάνει στον πνεύμονα όπου αποφράσσει κάποια αρτηρία.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διακόπτεται η αιμάτωση του τμήματος του πνεύμονα που τροφοδοτείται από τη συγκεκριμένη αρτηρία και να σταματά η λειτουργία του, γεγονός που μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού.

Περίπου 10% των ασθενών χάνουν τη ζωή τους μέσα στην πρώτη ώρα από την εκδήλωση της πνευμονικής εμβολής. Η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής μειώνει τη θνησιμότητα σε κάτω από 5% των ασθενών.

bigstock Man Watching Television 1520079

Νέα ιαπωνική έρευνα επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων μελετών που συνδέουν τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής με την καθιστική ζωή.

Η μελέτη διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και έδειξε πως η υπερβολική ακινησία μπροστά την τηλεόραση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από θρόμβο αίματος στον πνεύμονα.
Μάλιστα, όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπει κανείς, τόσο το χειρότερο.

Η αύξηση ξεκινά από το 40% για τις πρώτες δύο ώρες τηλεθέασης για να υπερδιπλασιαστεί μετά τις πέντε ώρες ημερησίως.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την εισαγωγή των λάπτοπ και των υπηρεσιών απεριόριστης πρόσβασης σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, γι’ αυτό οι ερευνητές εκτιμούν πως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες παρακολούθησαν επί 19 χρόνια την πορεία της υγείας 86.024 συμπατριωτών τους, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 40 ετών την περίοδο 1988-1990 που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.

Οι θάνατοι από πνευμονική εμβολή ήταν 2,8 ανά 100.000 ανθρωποέτη -μονάδα μέτρησης που περιγράφει τη συχνότητα ενός νοσήματος σε μία συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών- στους εθελοντές που έβλεπαν κάτω από 2,5 ώρες τηλεόραση την ημέρα και 4,8 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε όσους έβλεπαν 2,5 έως 4,9 ώρες τηλεόραση την ημέρα.

Αντίστοιχα, σε όσους υπερέβαιναν τις 5 ώρες τηλεόρασης ημερησίως, η αναλογία ήταν 8,2 θάνατοι ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χιρογιάσου Ίσο, καθηγητής Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα «η συχνότητα της πνευμονικής εμβολής αυξάνεται με την καθιστική ζωή, γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να λαμβάνουν οι τηλεθεατές μέτρα. Συνιστάται να σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά την ώρα για να περπατήσουν λίγο και να τεντωθούν, καθώς και να τεντώνουν και να χαλαρώνουν τους μυς των ποδιών επί πέντε λεπτά ανά ώρα που βλέπουν τηλεόραση».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

 

Διαβάστε επίσης:

Θρόμβοι στο αίμα: Το συστατικό που τους προλαμβάνει – Πού θα το βρείτε

Πέντε παθήσεις που σκοτώνουν μέσα σε λίγα λεπτά

Προσοχή! Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή

BEST OF NETWORK

PlusQueen