ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Για ποιες παθήσεις πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Η κολπική μαρμαρυγή, ανήκει στις υπερκοιλιακές αρρυθμίες και είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως.

Κολπική μαρμαρυγή: Για ποιες παθήσεις πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Στην ουσία, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας στο «ηλεκτρικό σύστημα» της καρδιάς.

Η κολπική μαρμαρυγή, σχετίζεται με μια μεγαλύτερη και σοβαρότερη γκάμα κινδύνων από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας αρνητικά όλο το σώμα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι κίνδυνοι λόγω της μαρμαρυγής περιλαμβάνουν την καρδιακή ανακοπή σε βαθμό μεγαλύτερο από το εγκεφαλικό, καθώς επίσης το έμφραγμα, τις χρόνιες παθήσεις των νεφρών, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο κ.α.

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ήταν ήδη γνωστός, όμως η νέα μελέτη δείχνει πως οι άλλοι κίνδυνοι μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον δρα Αγιοντέλε Οντουτάγιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 104 σχετικών μελετών που αφορούσαν συνολικά πάνω από εννέα εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 588.000 είχαν κολπική μαρμαρυγή.

bigstock Stethoscope Heart Shape 54183215

Η ανάλυση έδειξε ότι η εν λόγω καρδιακή αρρυθμία αυξάνει περισσότερο από όλα (πενταπλασιάζει) τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, καθώς αυξάνει τον απόλυτο κίνδυνο κατά 11 περιστατικά ανά 1.000 ανθρωποέτη (δηλαδή έτη παρακολούθησης ενός ανθρώπου).

Αυξάνει ακόμη σε μικρότερο βαθμό, κατά 1,6 φορές, τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας (6,6 περισσότερα περιστατικά ανά 1.000), θνησιμότητας από κάθε αιτία (3,8 ανά 1.000) και ισχαιμικής νόσου-εμφράγματος (1,4 ανά 1.000).

Η κολπική μαρμαρυγή διπλασιάζει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και αυξάνει κατά 2,3 φορές τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού (που προκαλείται από θρόμβωση).

Διαβάστε επίσης:

Αρρυθμίες: Για ποιους θεωρούνται πιο επικίνδυνες και γιατί

Κολπική μαρμαρυγή: Τα συμπτώματα μιας ύπουλης νόσου

Κολπικός πτερυγισμός: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα