ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Τι αυξάνει τον κίνδυνο;

Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Τι αυξάνει τον κίνδυνο;

Η εμπειρία μίας αποβολής είναι από τις πιο δραματικές για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για το ζευγάρι, κυρίως όταν οι αποβολές είναι επαναλαμβανόμενες. Για τα ζευγάρια που βίωσαν πάνω από μία αποβολές είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες το δυσάρεστο αυτό γεγονός να συμβεί ξανά. Σε αυτό το σημαντικό ερώτημα έρχεται να δώσει απαντήσεις μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία εξετάζει τη διαφορετική προγνωστική αξία στην περίπτωση που οι αποβολές είναι διαδοχικές ή όχι, σε γυναίκες με δευτεροπαθείς καθ’ ἐξιν αποβολές.

«Μόνο οι διαδοχικές αποβολές σε πρώιμα στάδια της κύησης, μετά τον τελευταίο τοκετό, έχουν στατιστικά σημαντική αρνητική πρόγνωση για τις γυναίκες με δευτεροπαθείς καθ' έξιν αποβολές» μας εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Α. Μπιλάλης, MBBCh MMedSci FRCOG CCST, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος.

Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος μιας νέας αποβολής αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προηγούμενων αποβολών σε γυναίκες με καθ᾽έξιν αποβολές. Οι αποβολές στο δεύτερο τρίμηνο φαίνεται πως παρουσιάζουν ισχυρότερη αρνητική πρόγνωση σε σχέση με τις πρόωρες αποβολές. Εκείνο που προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες είναι το αν η αλληλουχία των αποβολών παίζει ρόλο στην πρόγνωση για γυναίκες που έχουν ξαναγεννήσει.

bigstock doctor consulting with patient 93727493

Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης

Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη σχετικά με την έκβαση της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ανεξήγητες δευτεροπαθείς επαναλαμβανόμενες αποβολές, στην οποία συνεκτιμήθηκαν συμπεράσματα τριών παλαιότερων δημοσιευμένων ερευνών, που διεξήχθησαν από το 1991 έως το 2014. Δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα περιπτώσεις αιτιολογημένων αποβολών, όπως για παράδειγμα εξωμήτριες κυήσεις ή αποβολές σχετιζόμενες με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.

Από τις 168 εγκύους που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 127 είχαν βιώσει δευτεροπαθείς καθ' έξιν αποβολές, αλλά στη συνέχεια απέκτησαν υγιές μωρό ή είχαν ανεξήγητη αποβολή στην πρώτη εγκυμοσύνη μετά τη συγκατάθεσή τους να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Είναι σημαντικός ο ρόλος της τυχαιότητας;

Σε ασθενείς με δευτεροπαθείς καθ᾽έξιν αποβολές, τόσο μια πρόωρη όσο και μια καθυστερημένη αποβολή πριν από τον τελευταίο τους τοκετό δεν επηρέασε σημαντικά τον κίνδυνο νέας αποβολής, σε αντίθεση με την περίπτωση που κάτι τέτοιο συνέβη μετά τον τοκετό, οπότε ο κίνδυνος ήταν αυξημένος.

Οι μισές περίπου συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι προβλέψεις ήταν εξίσου μοιρασμένες μεταξύ των εγκύων στις οποίες χορηγήθηκε ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και εκείνων στις οποίες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

«Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ένας τοκετός σε γυναίκες με δευτεροπαθείς καθ᾽ έξιν αποβολές φαίνεται πως εξαλείφει την αρνητική προγνωστική επίδραση των προηγούμενων αποβολών. Είναι δηλαδή σαν ο τοκετός να “εξουδετερώνει” με κάποιο τρόπο το βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. H διαπίστωση αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της παθογένειας των καθ᾽ έξιν αποβολών. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μόνο οι διαδοχικές αποβολές θα πρέπει να υπολογίζονται στον ορισμό των καθ' έξιν αποβολών» καταλήγει ο Δρ. Δ. Μπιλάλης.

Διαβάστε επίσης:

Αποβολή εμβρύου: Ο ρόλος της ηλικίας του άνδρα

Καφές, εγκυμοσύνη & αποβολή: Νέα στοιχεία που σοκάρουν

Αποβολή και νέα εγκυμοσύνη: Πόσος χρόνος πρέπει να μεσολαβήσει;

BEST OF NETWORK