ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης κύησης: Ποια εποχή του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος

Ο διαβήτης κύησης, ο οποίος είναι συχνότερος μετά τον τέταρτο μήνα, προκύπτει όταν ο οργανισμός της γυναίκας αδυνατεί να παραγάγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας ενδεχομένως επηρεάζουν τις πιθανότητες να εκδηλώσει η μέλλουσα μητέρα διαβήτη.

Διαβήτης κύησης: Ποια εποχή του χρόνου αυξάνεται ο κίνδυνος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σκένε στη Σουηδία έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16 Σεπτεμβρίου).

bigstock 136568999

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 11.538 εγκύους, από τις οποίες οι 487 (ποσοστό 4,2%) είχαν εμφανίσει διαβήτη για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Όπως έδειξε η ανάλυση, η συχνότητα των περιστατικών διαβήτη κύησης στο σύνολο των κυήσεων κυμαινόταν από 2,9% τον Μάρτιο έως 5,8% τον Ιούνιο. Ο μέσος όρος ανά εποχή κυμαινόταν από 3,3% την άνοιξη έως 5,5% το καλοκαίρι.

Προηγούμενες έρευνες είχαν επιβεβαιώσει την εποχικότητα του διαβήτη τύπου-1, αλλά όχι του διαβήτη τύπου-2 και του διαβήτη κύησης.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τόσο τείνει να αυξάνεται και η συχνότητα του διαβήτη κύησης. Κατά μέσο όρο, ο διαβήτης κύησης κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου είναι μιάμιση φορά (51%) πιο πιθανός σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης κύησης: Ο άγνωστος ρόλος της πατάτας

Διαβήτης κύησης: Πώς μπορεί να προληφθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης