ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Λεμφώματος: 5ος πιο συχνός καρκίνος με καταστροφική την υποτροπή

Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από φάρμακα ή θεραπευτική ακτινοβολία και σπάνιες ιογενείς λοιμώξεις, αποτελούν τις βασικές αιτίες του λεμφώματος, τον 5ο πιο συχνό καρκίνο στην Ευρώπη και την 7η αιτία θανάτου.

Παγκόσμια Ημέρα Λεμφώματος: 5ος πιο συχνός καρκίνος με καταστροφική την υποτροπή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα στις 15 Σεπτεμβρίου, η φαρμακευτική εταιρεία Takeda διοργάνωσε χθες εκδήλωση, με σκοπό την ενημέρωση για το Λέμφωμα Hodgkin. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, η Πρόεδρος της ΠΕΣΠΑ κ. Μαριάννα Λάμπρου και ο Διευθυντής Πρόσβασης Ασθενών και Εταιρικών Υποθέσεων της Takeda Βαλκανίων κ. Γιάννης Πετράκης.

Όπως σημειώθηκε, ο όρος λέμφωμα είναι γενικός και αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων που εκδηλώνονται στο λεμφικό σύστημα. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες λεμφωμάτων: το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη Hodgkin. Το λέμφωμα Hodgkin διακρίνεται από τους άλλους τύπους λεμφώματος από την ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού τύπου κυττάρου που είναι γνωστό ως κύτταρο Reed-Sternberg.

Το λέμφωμα λοιπόν, είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί όταν προκύψει σφάλμα στη διαδικασία ωρίμανσης ενός λεμφοκυττάρου. Αυτό οδηγεί σε ένα μη φυσιολογικό κύτταρο που λόγω του ανεξέλεγκτου, μη φυσιολογικού πολλαπλασιασμού του με μεγάλη ταχύτητα καθίσταται καρκινικό. Όπως τα φυσιολογικά λεμφοκύτταρα, έτσι και τα καρκινικά λεμφοκύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα, του μυελού των οστών, του αίματος ή άλλων οργάνων.

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος, παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κληρονομικό νόσημα. Ως πιθανές αιτίες του λεμφώματος έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από φάρμακα ή θεραπευτική ακτινοβολία και σπάνιες ιογενείς λοιμώξεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας και των διαθέσιμων θεραπειών κάνουν την αντιμετώπιση του λεμφώματος να είναι ολοένα και πιο ελπιδοφόρα. Ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

fcd50cc520faabc9ab7a9609bbe57046 XL

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα λεμφώματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το λέμφωμα Hodgkin αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε: «η υποτροπή είναι ένα καταστροφικό συμβάν για τους ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και τις οικογένειές τους. Εκτός από τον συναισθηματικό αντίκτυπο, ο οποίος είναι σημαντικός, η πρόκληση της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου τους καθίσταται πολύ μεγαλύτερη. Είναι σημαντικό για τους αιματολόγους στην Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους καλά ανεκτές και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά την μεταμόσχευση για την μείωση του κινδύνου υποτροπής των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο».

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΠΕΣΠΑ κυρία Μαριάννα Λάμπρου «η ΠΕΣΠΑ εκπροσωπεί όλους τους συλλόγους ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία EURORDIS και συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Η σημερινή ημέρα θέλουμε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και την πολιτεία πάνω στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι ασθενείς με Λέμφωμα Hodgkin. Η ΠΕΣΠΑ επιθυμεί και θα αγωνιστεί για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin στη θεραπεία τους. Είμαστε σταθερά στο πλευρό τους όπως και σε όλους τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί το 8% του πληθυσμού της χώρας μας».

Marianna Lamprou

Ο κ. Γιάννης Πετράκης, Διευθυντής Πρόσβασης Ασθενών και Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας Takeda δήλωσε ότι «με αίσθημα προσφοράς η εταιρεία μας στηρίζει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κοινωνικής ευθύνης στο χώρο της αιματολογίας και όχι μόνο. Είμαστε περήφανοι που μόλις χθες παραλάβαμε το χρυσό βραβείο του θεσμού Healthcare Awards στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών υποστήριξης επαγγελματικών υγείας με αφορμή την εφαρμογή virtual reality στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιματολογίας, καθώς και το χάλκινο βραβείο για τη διοργάνωση φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, που είχε ως στόχο την ενημέρωση και την ανάδειξη του εθελοντισμού.
Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για τη στήριξη της κοινωνίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εξωστρέφειας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανικών χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε».

Σχετικά με την Φαρμακευτική Εταιρεία Takeda

Η Takeda Pharmaceutical Company Limited είναι μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία που βασίζεται στην Έρευνα & Ανάπτυξη και είναι αφοσιωμένη στην παροχή καλύτερης υγείας και λαμπρότερου μέλλοντος στους ασθενείς, μετατρέποντας την επιστήμη σε φάρμακα που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Η Takeda επικεντρώνει τις ερευνητικές της προσπάθειες στους θεραπευτικούς τομείς της ογκολογίας, της γαστρεντερολογίας και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανάπτυξη της Takeda ωθείται από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, ιδιαιτέρως στον τομέα της ογκολογίας και της γαστρεντερολογίας, καθώς και από την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες αγορές. Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι της Takeda είναι αφοσιωμένοι στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και συνεργάζονται με τους εταίρους μας στην φροντίδα υγείας σε περισσότερες από 70 χώρες.

Σχετικά με την ΠΕΣΠΑ

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων είναι μια κίνηση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που στόχο έχει να αναδείξει και να αναπτύξει πάνω σε κοινά θέματα των σπανίων παθήσεων, γενετικής προέλευσης ή μη, όλες τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας, συγκέντρωσης πληροφοριών αλληλοβοήθειας, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ένωση αυτή είναι ένας δυνατός φορέας, o οποίος, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, προβάλλει τα προβλήματα των ατόμων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους και προωθεί και στηρίζει τα αιτήματά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα αντικαρκινική ανοσοθεραπεία θεράπευσε ασθενείς με προχωρημένο λέμφωμα

Λέμφωμα: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Η Ελλάδα Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών για το καλό των χρονίως πασχόντων & της οικονομίας