ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η άνοια αποτελεί παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία, η οποία μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη όσο γερνά ο πληθυσμός του πλανήτη. Σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με άνοια διεθνώς, ενώ οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι αρκετά ζοφερές, αφού ο αριθμός των ανοϊκών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 131 εκατομμύρια έως το 2050.

Άνοια: Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Πέραν της σοβαρής ψυχολογικής και κοινωνικής της επιβάρυνσης, η άνοια συνεπάγεται και τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας. Σε ετήσια βάση, το κόστος για τη φροντίδα των ασθενών με άνοια παγκοσμίως ξεπερνά την εμπορική αξία της Google και της Apple, σύμφωνα με το BBC.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις διάφορες μορφές άνοιας, οι επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην πρόληψη της νόσου. Για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή, κρίνεται απαραίτητη η βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στην εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων.

bigstock D medical background with mag 107628947

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου κατάφεραν να εντοπίσουν μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της άνοιας.

Είναι γνωστό ότι η άνοια καθοδηγείται από παράγοντες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και η κληρονομικότητα, ωστόσο περίπου το 33% του εκτιμώμενου κινδύνου δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιους από τους ήδη γνωστούς παράγοντες. Έτσι, οι Βρετανοί ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν το ενδεχόμενο οι «απαντήσεις» να βρίσκονται στο περιβάλλον μας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση σε τεράστιο αριθμό παλαιότερων μελετών που είχαν ως θέμα τη συμβολή του περιβάλλοντος στην εκδήλωση της άνοιας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, στη λίστα των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου περιλαμβάνονται κυρίως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη βιταμίνης D λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας και η έκθεση σε ορισμένους τύπους παρασιτοκτόνων στον χώρο εργασίας. Επίσης, ορισμένες από τις μελέτες υπέδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στην άνοια και στην υπερβολική συγκέντρωση μετάλλων στο πόσιμο νερό.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τομ Ρας, αναφέρει ότι «ο τελικός μας στόχος είναι να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την έναρξη της άνοιας» και «οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αναδεικνύονται σημαντικοί σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε ότι μπορούμε πιθανώς να τους ελέγξουμε».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMC Geriatrics.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μέτρα πρόληψης (γράφημα)

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας στους υπερτασικούς

Τεστ: Υπολογίστε την ηλικία του εγκεφάλου σας