ΥΓΕΙΑ

Οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

Η τροφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.

Οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

Η αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια:

-Επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία του τροφίμου (κάποια ουσία που προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, συνήθως μια πρωτεΐνη).

-Αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE – αντίσωμα του ανοσοποιητικού συστήματος που δραστηριοποιείται παρουσία αλλεργιογόνου).

-Απελευθέρωση ισταμίνης ή άλλων ουσιών που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα όταν τα κύτταρα των ιστών και τα κύτταρα του αίματος έρχονται σε επαφή με τα αντισώματα ΙgE.

Το σώμα εκδηλώνει συμπτώματα όπως πρήξιμο των χειλιών, στομαχικές κράμπες, εμετό και διάρροια, εξανθήματα ή έκζεμα, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα. Μια πιο επικίνδυνη, αλλά σπάνια αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο γι' αυτό και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν είστε αλλεργικοί σε κάποιες τροφές και ποιες είναι αυτές, ώστε να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους. Όταν καταναλώνετε συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για την ύπαρξη συστατικών που προκαλούν αλλεργίες.

Οι 4 πιο επικίνδυνες τροφικές αλλεργίες

Φιστίκια

Πρόκειται για την τροφή που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς περίπου το 1% του πληθυσμού έχει αλλεργία σε αυτή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τη σύσταση των τροφίμων προκειμένου να προληφθεί μια πιθανή επιδημία αλλεργίας στα φιστίκια. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι αναφέρουν αλλεργίες στα φιστίκια και τα καρύδια, ενώ κάθε χρόνο περίπου 150-200 άνθρωποι πεθαίνουν. Το 50-62% των θανάτων έχει αποδοθεί στα φιστίκια.

bigstock Peanuts Closeup 968451

Γάλα

Πρόκειται για την πιο κοινή αλλεργία στα παιδιά και εκδηλώνεται μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών, το 2-5% των μωρών αναπτύσσουν αλλεργία στο γάλα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Η αλλεργία στο γάλα είναι τρεις φορές πιο κοινή από την αλλεργία στα φιστίκια αλλά υποχωρεί μέχρι τα παιδιά να γίνουν 3 ετών.

bigstock Milk On A Dark Wooden Backgrou 102139976

Σόγια

Πολλά προϊόντα πλέον περιέχουν ή παρασκευάζονται από σόγια, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον να την αποφύγει. Η αλλεργία στη σόγια προκαλεί τσούξιμο στο στόμα, οίδημα στα χείλη, πόνο στην κοιλιά και μια σειρά από άλλες αντιδράσεις. Η σόγια περιέχεται πλέον και σε πολλές παιδικές τροφές, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις ετικέτες των τροφίμων.

bigstock Soy Milk With Soya Beans 103348664

Οστρακοειδή

Πρόκειται για την πιο κοινή αλλεργία στα άτομα άνω των 6 ετών που οδηγεί στα επείγοντα των νοσοκομείων. Σε αντίθεση με την αλλεργία στο γάλα, η αλλεργία στα οστρακοειδή αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη ηλικία και ακολουθεί το άτομο για το υπόλοιπο της ζωής του. Τρόφιμα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι γαρίδες, οι αστακοί, τα καβούρια, τα μύδια, τα στρείδια κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Αναφυλακτικό σοκ: Οι πιθανές αιτίες και τι πρέπει να κάνετε για να μην κυνδυνεύσετε

Ποιες είναι οι αλλεργίες που πάνε... χέρι-χέρι

Αυγά και φιστίκια από πολύ μικρή ηλικία για πρόληψη της αλλεργίας