ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αυτισμός στο παιδί: Τι πρέπει να τρώει η έγκυος για να μειώσει τον κίνδυνο

Αυτισμός στο παιδί: Τι πρέπει να τρώει η έγκυος για να μειώσει τον κίνδυνο

Οι Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ), στις οποίες ανήκει και ο αυτισμός, είναι οι διαταραχές συμπεριφοράς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ο αυτισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών διαταραχών που εκδηλώνεται σε κοινωνικό, επικοινωνιακό και συμπεριφοριστικό επίπεδο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζονται πριν την ηλικία των 3 ετών και συνεχίζουν για όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που προτιμούν συγκεκριμένα «υγιεινά λιπαρά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό.

bigstock Sources Of Omega Acid salmo 113087495

Ειδικότερα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ω-6 λιπαρό οξύ που περιέχουν τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, έχουν 34% μικρότερο κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό, συγκριτικά με γυναίκες που καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες του εν λόγω λιπαρού οξέος.

Επίσης, οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά ω-3 λιπαρών οξέων έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 317 μητέρες που είχαν αποκτήσει παιδί με αυτισμό και 17.728 μητέρες με παιδί χωρίς αυτισμό. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το είδος της διατροφής που έκαναν. Οι ερευνητές εντόπισαν 5.884 γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, ενώ οι άλλες το είχαν κάνει εντός ενός χρόνου από την κύηση.

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτισμού όπως η ηλικία της μητέρα, ο συνολικός αριθμός των καταναλισκόμενων θερμίδων και το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εντόπισε μεν έναν συσχετισμό αλλά όχι μια αιτιολογική σχέση μεταξύ κατανάλωσης λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη και αυτισμού.

Τα δύο αυτά είδη λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Και τα λιπαρά οξέα που καταναλώνει η μητέρα χρησιμοποιούνται από το έμβρυο προς το τέλος της κύησης και τους δύο πρώτους μήνες μετά την γέννησή του.

 

Διαβάστε επίσης:

Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη: Πότε η πρόσληψη γίνεται επικίνδυνη

Αυτισμός: Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό

BEST OF NETWORK