ΥΓΕΙΑ

Πρόσληψη βάρους στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η πρόσληψη βάρους μετά την ενηλικίωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμα κι αν το άτομο δεν είναι παχύσαρκο.

Πρόσληψη βάρους στη μέση ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 300.000 εθελοντές.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιους ακριβώς μηχανισμούς προκαλούν καρκίνο τα επιπλέον κιλά, είναι όμως γνωστό ότι το περίσσιο σωματικό λίπος παράγει ορμόνες οι οποίες βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να αναπτυχθούν.

bigstock Cancer Cell 2185852

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που παίρνουν 17 κιλά από τα 18 έως τα 65 τους χρόνια έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι διατηρούν σταθερό ή σχεδόν σταθερό το βάρος τους.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που παίρνουν 22 κιλά από τα 18 έως τα 65 τους, έχουν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάννα Λέννον, από τον Τομέα Μοριακών & Κλινικών Επιστημών Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η παχυσαρκία αποτελεί πολύ σημαντική αιτία καρκίνου, καθώς σχετίζεται με 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο από τους πιο συχνούς καρκίνους (του μαστού και του παχέος εντέρου) και τρεις από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους (του παγκρέατος, του οισοφάγου και της χοληδόχου κύστεως).

Στη νέα μελέτη, η παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους δεν οδήγησε στην παχυσαρκία τους άνδρες αλλά και πάλι ήταν επικίνδυνη.

Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ανδρών της μελέτης αυξήθηκε από το 22 στο 27 (οι τιμές του έως 25 σημαίνουν φυσιολογικό βάρος και από 25 έως 30 ότι το άτομο είναι υπέρβαρο).

Αντίστοιχα στις γυναίκες, η μέση αύξηση του βάρους κατά 22 κιλά οδήγησε σε πρώτου βαθμού παχυσαρκία (ο μέσος ΔΜΣ αυξήθηκε από 23 σε 32).

Τα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα στο Ετήσιο Ογκολογικό Συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου (NCRI) στο Λίβερπουλ και ενισχύουν τη συσχέτιση περιττών κιλών-παχυσαρκίας, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του σωματικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου