ΥΓΕΙΑ

Πρωτεϊνουρία: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

O όρος πρωτεϊνουρία αναφέρεται στην ύπαρξη ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα μεγαλύτερης από τη φυσιολογική που θεωρείται μέχρι 150mg/ημ.

Πρωτεϊνουρία: Τι είναι και πώς συνδέεται με την άνοια

Οι πάσχοντες από πρωτεϊνουρία συνήθως δεν αναφέρουν συμπτώματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεγάλης πρωτεϊνουρίας όπου μπορεί να παρατηρηθούν οιδήματα στα πόδια και στα βλέφαρα, ή/και αφρώδη ούρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανίχνευση της πρωτεϊνουρίας είναι τυχαία. Άτομα που θα πρέπει όμως να ελέγχονται για την ύπαρξή της είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, νεφροπάθεια ή άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Η διάγνωση της πρωτεϊνουρίας είναι σημαντική γιατί υποδηλώνει συνήθως νεφρική βλάβη και είναι προγνωστικός δείκτης τόσο της νεφρικής λειτουργίας όσο και καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

bigstock Dementia 105437555

Όπως αποκάλυψε νέα έρευνα, οι άνθρωποι με πρωτεϊνουρία έχουν αυξημένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία δημοσιευμένων ερευνών που αφορούν τα νεφρικά προβλήματα και την εμφάνιση νοητικής εξασθένησης ή άνοιας.

Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι σημάδι νεφρικών προβλημάτων, τα οποία αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι άνθρωποι με πρωτεΐνη στα ούρα αντιμετώπιζαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νοητική εξασθένηση ή άνοια σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς πρωτεΐνη στα ούρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού προστίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η νεφρική δυσλειτουργία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νοητική εξασθένηση ή άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από την άνοια