ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο & πώς θα μειώσετε τις επιπτώσεις

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών προκαλεί αίσθημα ευφορίας λόγω της αιθανόλης που περιέχουν, η οποία επιδρά στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Αλκοόλ: Πώς επιδρά στον εγκέφαλο & πώς θα μειώσετε τις επιπτώσεις

Η αιθανόλη έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την εγκεφαλική λειτουργία και να προκαλεί την έκκριση ορισμένων διεγερτικών ουσιών που προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας και της μέθης, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS).

Όταν πίνουμε ένα ποτό, λένε οι επιστήμονες της ACS, η αιθανόλη απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φθάνει στον εγκέφαλο όπου ενώνεται με τους υποδοχείς GABA και NMDA.

Η ένωση με τους υποδοχείς GABA προκαλεί την επιβράδυνση του ρυθμού μετάδοσης των μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων με αποτέλεσμα να νιώθουμε ήρεμοι, ενώ η ένωση με τους υποδοχείς NMDA προκαλεί αίσθημα κόπωσης και επεμβαίνει στη μνήμη. Αυτός είναι και ο λόγος που όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο λιγότερα θυμάται όταν περάσει η επήρεια του αλκοόλ.

Η αιθανόλη προκαλεί επίσης την παραγωγή διεγερτικών ουσιών και συγκεκριμένα της νορεπινεφρίνης, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Οι ουσίες αυτές προκαλούν υπερδιέγερση και μας εξωθούν να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα αποφεύγαμε, ενώ παράλληλα οξύνουν τις αισθήσεις και την αντίληψη του ήχου και του φωτός μέσω της αυξημένης οξυγόνωσης του εγκεφάλου.

Η αιθανόλη αυξάνει την ανάγκη για ούρηση, οδηγεί σε αδέξιες κινήσεις και είναι πιθανό να επιβραδύνει ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας και η παροχή αίματος στο σώμα.

bigstock Alcoholic Whiskey Bourbon In A 62494334

Πώς θα μειώσετε την επίδραση του αλκοόλ

Οι ειδικοί της ACS επισημαίνουν ότι αν θέλουμε να μειώσουμε την επίδραση της αιθανόλης στον εγκέφαλο, δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε με άδειο στομάχι, καθώς το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφηση της αιθανόλης από το στομαχικό τοίχωμα.

Την μεγαλύτερη επιβράδυνση παρέχουν τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά (π.χ. μια μπριζόλα), ενώ αντιθέτως η προσθήκη λάιτ αναψυκτικών στα ποτά επιταχύνει την απορρόφηση της αιθανόλης.

Για να αποφύγει, πάντως, κανείς τη μέθη, η μόνη λύση είναι να μην πίνει πολύ ούτε γρήγορα (το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει περίπου ένα ποτό την ώρα, ενώ συνιστώνται έως δύο ποτά την ημέρα).

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από το εγκεφαλικό