ΥΓΕΙΑ

Με πόσες θερμίδες ισοδυναμεί ένα κιλό λίπους;

Για να χάσετε κιλά ή να καταφέρετε να διατηρήσετε το βάρος σας πρέπει να υπολογίσετε πόσες θερμίδες παίρνετε καθημερινά από τις τροφές που καταναλώνετε αλλά και πόση ενέργεια δαπανάτε μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων που κάνετε.

Με πόσες θερμίδες ισοδυναμεί ένα κιλό λίπους;

Εάν η πρόσληψη θερμίδων είναι ίση με τις δαπάνες ενέργειας τότε το βάρος θα παραμείνει σταθερό, ενώ για να αρχίσετε να χάνετε κιλά πρέπει να «κόψετε» μερικές θερμίδες από τα καθημερινά σας γεύματα και/ή να κινείστε περισσότερο.

Ένα κιλό λίπους ισοδυναμεί με 7.000 θερμίδες περίπου. Έτσι, εάν μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας κατά 500 θερμίδες, θα χάσετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα (500 θερμίδες × 7 ημέρες = 3.500 θερμίδες).

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η μείωση στην πρόσληψη θερμίδων δεν συνεπάγεται αποκλειστικά απώλεια λίπους αλλά και απώλεια υγρών και καθαρού ιστού.

Για να υπολογίσετε τις καθημερινές σας δαπάνες ενέργειας, πρέπει να γνωρίζετε τον βασικό μεταβολισμό σας (BMR) και στη συνέχεια να συνυπολογίσετε τα επίπεδα σωματικής άσκησης. Ο βασικός μεταβολισμός φανερώνει πόσες θερμίδες καταναλώνετε σε απόλυτη ανάπαυση εντός 24 ωρών και εξαρτάται από το βάρος, το ύψος, το φύλο αλλά και την ηλικία. Αφού υπολογίσετε τον βασικό μεταβολισμό σας (πατώντας εδώ), πολλαπλασιάστε τον αριθμό που θα προκύψει με τον αριθμό που αντιστοιχεί στον δικό σας τρόπο ζωής:

- Καθιστική ζωή (ελάχιστη ή καθόλου γυμναστική): BMR × 1,2

- Πολύ ήπια άσκηση (χαλαρή γυμναστική/περπάτημα 1 με 3 φορές την εβδομάδα): BMR × 1,375

- Ήπια άσκηση (μέτριας έντασης άσκηση 3 με 5 φορές την εβδομάδα): BMR ×1,55

- Ενεργητική ζωή (αυξημένης έντασης άσκηση 6 με 7 φορές την εβδομάδα): BMR ×1,725

- Πολύ ενεργητική ζωή (αυξημένης έντασης άσκηση/αθλητισμός και επάγγελμα που απαιτεί έντονη σωματική καταπόνηση): BMR × 1,9

Δείτε κι αυτό:

Το «παραμελημένο» συστατικό που τονώνει τον μεταβολισμό – Πού θα το βρείτε