ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία

Τα ασθματικά παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα έως την εφηβεία τους. Συγκεκριμένα, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη, τα παιδιά αυτά διατρέχουν κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε διάστημα δεκαετίας σε σχέση με συνομηλίκους τους χωρίς άσθμα.

Τα παιδιά με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής Φρανκ Τζίλιλαντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 2.171 παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού, τα οποία δεν ήταν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης. Σχεδόν το 14% από αυτά είχαν διαγνωσθεί με άσθμα.

Σε βάθος δεκαετίας, σχεδόν το 16% των παιδιών έγιναν παχύσαρκα και ακολούθως διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία σχετιζόταν στενά με την εκδήλωση άσθματος. Όσα παιδιά όμως χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοών όταν είχαν κρίση άσθματος είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

bigstock 127696781

«Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος μπορεί να προλάβει την επιδημία παιδικής παχυσαρκίας. Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται πιθανώς σε έναν φαύλο κύκλο ανάμεσα στο άσθμα και στην παχυσαρκία που αλληλοτροφοδοτούνται» δήλωσε ο δρ Τζίλιλαντ.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται όλα τα ασθματικά παιδιά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όμως το άσθμα φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες. Μια αιτία γι' αυτό είναι ότι τα παιδιά με άσθμα και γενικότερα με αναπνευστικά προβλήματα παίζουν και ασκούνται λιγότερο. Επίσης, τα φάρμακα κατά του άσθματος έχουν ως παρενέργεια την αύξηση του βάρους.

Ο συνδυασμός άσθματος και παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, αργότερα στη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Οι δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο