ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ δεν είναι η απώλεια μνήμης – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ δεν είναι η απώλεια μνήμης – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας το Αλτσχάιμερ με την απώλεια μνήμης, τη θολή σκέψη, τη νοητική κατάπτωση και γενικότερα με συμπτώματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τις πνευματικές επιδόσεις. Δεν είναι όμως αυτά τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ στην Πενσυλβάνια, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, πολύ πριν την αποδυνάμωση της μνήμης παρατηρείται στον εγκέφαλο αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα γλυκόζης. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τρόπο να αποτρέψουν εξ αρχής την πτώση, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα συσχέτιση μεταξύ της πτώσης των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο και του Αλτσχάιμερ, ωστόσο τώρα αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι το ενεργειακό έλλειμμα λειτουργεί άμεσα ως έναυσμα για τις βλάβες που παραδοσιακά συνδέονται με τη νόσο. Αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί ο διαβήτης –πάθηση στην οποία η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας– αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Όπως αναφέρει η μελέτη, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p38 είναι ενδεχομένως δυνατό να αποτρέψει το έλλειμμα ενέργειας.

«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά» δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ντομένικο Πρατικό. «Είναι αρκετά τα τεκμήρια που υποστηρίζουν ότι η p38 εμπλέκεται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από δοκιμές σε ποντίκια. Έπειτα από προκλητή στέρηση γλυκόζης στον εγκέφαλο των ποντικιών παρατηρήθηκαν σημάδια νοητικής κατάπτωσης ενδεικτικά δυσλειτουργίας στα μονοπάτια επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων. Παράλληλα, σε σύγκριση με υγιή ποντίκια, τα ποντίκια που παρουσίαζαν έλλειμμα γλυκόζης είχαν σαφώς χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης με χρήση λαβύρινθου και επίσης παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα φωσφορυλιωμένης πρωτεϊνης ταυ και σημαντικά αυξημένους δείκτες κυτταρικού θανάτου στον εγκέφαλό τους, δύο ακόμη γνωστές ενδείξεις Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη επίσης υπέδειξε την πρωτεΐνη p38 ως πιθανό στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα προστατεύουν από την εγκεφαλική εκφύλιση λόγω πτώσης των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η p38 παράγεται φυσικά στον οργανισμό όταν διαπιστώνεται έλλειψη γλυκόζης.

Διαβάστε επίσης:

Οι δραστηριότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από άνοια & Αλτσχάιμερ

BEST OF NETWORK

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βίντεο με τους δράστες – «Βλέπουν» εκτελεστές από εξωτερικό

Θεσσαλονίκη - Lockdown: Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για εικόνες συνωστισμού στο κέντρο της πόλης

Παλαιό Φάληρο: Πλήρωσαν ακριβά τις κόντρες στην παραλιακή

Lockdown: Ξεχύθηκαν στην Ερμού οι Αθηναίοι – «Πλημμύρισε» το κέντρο της Αθήνας

Self test: Πώς θα το κάνετε μόνοι σας – Απαντήσεις σε ερωτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά στο Νομισματοκοπείο

Διπλωματικό «σκάκι» για Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο - Επικοινωνία Δένδια με Σούκρι

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση - Δέχτηκε 10 σφαίρες

Πέθανε ο Ιάκωβος Τσούνης – Ποιος ήταν ο εφοπλιστής με το παράσημο για τη δωρεά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κορονοϊός: Στο νοσοκομείο ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι – Είχε συμπτώματα πνευμονίας

Βρετανία: Πέθανε παίκτρια του Big Brother σε ηλικία μόλις 38 ετών

Η πρώτη δήλωση του Πρίγκιπα Κάρολου για τον θάνατο του πατέρα του: Θα μας λείψει πάρα πολύ