ΥΓΕΙΑ

Ο αριθμός των φίλων επηρεάζει τη… γονιμότητα!

Ένας στενός κύκλος καλών φίλων εξασφαλίζει στις γυναίκες μεγαλύτερη γονιμότητα, υποστηρίζει ο καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Ντάνμπαρ!

Ο αριθμός των φίλων επηρεάζει τη… γονιμότητα!

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι λίγοι και καλοί φίλοι λειτουργούν σαν «ασπίδα» ενάντια στο στρες, ενώ αντίθετα η έλλειψη έμπιστων ατόμων στον κοινωνικό περίγυρο λειτουργεί επιβαρυντικά και μπορεί να απορρυθμίσει τον κύκλο της περιόδου.

bigstock 140684363

Επίσης, ο Ντάνμπαρ ισχυρίζεται ότι η υπερπροσπάθεια να διατηρήσει μια γυναίκα μια πολύ δραστήρια και γεμάτη κοινωνική ζωή –αντί να «επενδύσει» σε λίγους ανθρώπους– επηρεάζει αρνητικά την ορμονική λειτουργία.

Σε ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Οργανισμού για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), ο καθηγητής ανέφερε ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί θα βοηθηθούν ιδιαίτερα από τους καλούς τους φίλους για να πετύχουν τον στόχο τους. «Το μέγεθος του κοινωνικού κύκλου επηρεάζει σημαντικά το ενδοκρινικό σύστημα (επίπεδα ορμονών). Μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον έμμηνο κύκλο και να προκαλέσει υπογονιμότητα».

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιο κοντινοί φίλοι –αυτοί που κλαίμε στον ώμο τους– μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Πέντε καλοί φίλοι είναι ένας αριθμός που εξασφαλίζει προστασία από το στρες που προκαλούν οι άλλοι άνθρωποι. Εάν αυτοί οι φίλοι λείπουν από τη ζωή μιας γυναίκας, είναι πιο πιθανό να απορρυθμιστεί ο κύκλος της περιόδου της και το ενδοκρινικό της σύστημα.»

Ο Ντάνμπαρ στηρίζει η θεωρία του σε έρευνες που έχει κάνει σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Ο ίδιος έχει διαπιστώσει ότι οι θηλυκές μαϊμούδες που δεν ανήκουν σε κάποια ισχυρή «συμμαχία» είναι πιο πιθανό να είναι στείρες.

Ο καθηγητής επινόησε τον λεγόμενο «αριθμό Ντάνμπαρ» –μια θεωρία που λέει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να «διαχειριστεί» μέχρι 150 φίλους, αν και μόνο πέντε από αυτούς μπορούν να θεωρηθούν «κολλητοί». Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνές του, οι γυναίκες είναι δυνατό να διατηρήσουν τις φιλίες τους ακόμη και από το τηλέφωνο ή χάρη στην επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενώ για τους άνδρες ισχύει το γνωστό ρητό «μάτια που δεν βλέπονται».

Δείτε κι αυτό:

Πόσους καλούς φίλους «αντέχει» ο εγκέφαλός μας;

«Θεραπεία» για την κατάθλιψη οι καλοί φίλοι