ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα: 7 πιθανές αιτίες πλην του φαγητού

Εάν φάγατε φασόλια, γαλακτοκομικά, κάποιο αλμυρό φαγητό με κρεμμύδι ή λάχανο, είστε λίγο-πολύ προετοιμασμένοι ότι μπορεί να νιώσετε φούσκωμα στην κοιλιά.

Φούσκωμα: 7 πιθανές αιτίες πλην του φαγητού

Εκτός από τη διατροφή ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, μπορεί να σχετίζονται με το πρήξιμο στην κοιλιά.

gettyimages 156508617 straws yagi studio

Πίνετε υγρά με καλαμάκι

Το τι και πόσο πίνετε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε την κοιλιά σας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πίνουν υγρά με καλαμάκι, καθώς έτσι καταπίνουν και αέρα, ο οποίος καταλήγει στο έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

gettyimages 585603542 bubbly bgwalker

Ανθρακούχα ποτά

Οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό, όπως μπύρα, αναψυκτικά, σόδες κλπ. συνεπάγεται περισσότερα αέρια στο στομάχι και στο έντερο. Πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, τα οποία επίσης προκαλούν φούσκωμα, επειδή δυσκολεύουν την πέψη.

gettyimages 84743881 ibs adam gault

Προβλήματα του γαστρεντερικού

Προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να προκαλούν διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και τα δύο. Πολλοί ασθενείς και ειδικά γυναίκες, έχουν έντονο φούσκωμα. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια ανάλογη διαταραχή, το έντερό σας είναι υπερευαίσθητο και κατά την πέψη μπορεί να έχετε πολλά ανάλογα συμπτώματα, όπως πόνο και φούσκωμα.

gettyimages 102758095 medications jamie grill

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Σε αυτά ανήκουν τα αντισυλληπτικά λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στο γαστρεντερικό. Το αποτέλεσμα είναι δυσκοιλιότητα και αέρια. Άλλα φάρμακα που σχετίζονται με φούσκωμα είναι κάποια αντιβιοτικά τα οποία μαζί με τα κακά βακτήρια, σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου.

gettyimages 626533587 sitting maskot

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Όταν κάθεστε για αρκετή ώρα στο γραφείο ή στον καναπέ, επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες στον οργανισμό. Η κίνηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εντέρου σας. Ακόμη και αν δεν γυμνάζεστε, φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε κάθε τόσο για να αποφύγετε το πρήξιμο.

gettyimages 569176641 travel donald wu eyeem

Ταξιδεύετε πολύ

Αν κάνετε συχνά αεροπορικά ταξίδια, το φούσκωμα είναι αναμενόμενο. Αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής αιτία του φουσκώματος κατά τη διάρκεια της πτήσης, υπάρχουν πολλοί μικροί και διαφορετικοί παράγοντες. Το μάσημα τσίχλας, η κατανάλωση αλμυρών σνακ, η έλλειψη κίνησης και η κατάποση αέρα για να αποφύγουμε τον πόνο στα αυτιά κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Μέσα στην καμπίνα αυξάνεται ο όγκος των αερίων στο σώμα μας.

gettyimages 535639565 cancer andrzej wojcicki

Καρκίνος

Κάποιοι καρκίνοι, όπως του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, εκδηλώνονται με φούσκωμα στην κοιλιά. Ειδικά στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, συσσωρεύεται υγρό στην περιοχή της κοιλιάς που προκαλεί φούσκωμα. Παράλληλα, έχουν πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρείτε περίεργα συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Φούσκωμα: Οι ομάδες τροφών που πρέπει να αποφεύγετε