ΥΓΕΙΑ

Πολυχάπι και μέτρηση επικαρδιακού λίπους το μέλλον της πρόληψης των καρδιοπαθειών

Εκατομμύρια ζωές ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων θα μπορούσε να σώσει ένα χάπι που θα περιέχει περισσότερες από μία ουσίες, καθώς υψηλό ποσοστό ασθενών δεν καταφέρνουν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των γιατρών για τη σωστή και τακτική λήψη του συνόλου της φαρμακευτικής αγωγής τους. Το πολυχάπι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί το μέλλον στην πρόληψη των καρδιοπαθειών, την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, οι οποίες επηρεάζει περίπου το ήμισυ του συνόλου των ανθρώπων.

Πολυχάπι και μέτρηση επικαρδιακού λίπους το μέλλον της πρόληψης των καρδιοπαθειών

Δεδομένου ότι η μείωση των καρδιαγγειακών νόσων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια απειλείται από την αυξανόμενη παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και τον διαβήτη, το πολυχάπι αποτελεί μια νέα προσέγγιση που αφορά στην πρόληψη των παραγόντων που οδηγούν σε αυτά, δηλαδή την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη δυσλιπιδαιμία. Παρότι οι ειδικοί ακόμα ερευνούν τόσο τις ουσίες όσο και τις ποσότητες που θα περιλαμβάνει, θεωρούν ότι θα αποτελέσει μια αποτελεσματική, φθηνή και ασφαλή προσέγγιση που θα διευκολύνει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να μην ξεχνούν ή μπερδεύουν –λόγω πληθώρας– τα φάρμακα που πρέπει να λάβουν κι έτσι να ακολουθούν πιστά τη θεραπεία τους.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων θα αποτελέσει αντικείμενο του 4ου Συνεδρίου της Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ, από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017.

Η μέτρηση του επικαρδιακού λίπους θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τρόπο πρόληψης, καθώς μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου. Η εκτίμησή του γίνεται με υπερήχους. Ένα πάχος μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά μπορεί να αποτελέσει ένδειξη της ανάγκης λήψης μέτρων και ο καρδιολόγος να οδηγήσει τον ασθενή σε περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει ή να αποκλείσει τη νόσο. Η σημασία μέτρησης του επικαρδιακού λίπους ως screening test, η οποία επιβεβαιώνεται από πλήθος επιστημονικών δεδομένων, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επικείμενο συνέδριο της ΕΕΚΕ.

Οι σύνεδροι θα εγκύψουν και στην ψυχική υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα στην πρόληψη της μετατραυματικής διαταραχής, η οποία προκαλείται συχνά από αιφνίδια καρδιαγγειακά επεισόδια και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο επαναπροσβολής καρδιαγγειακού επεισοδίου. Η πρόληψη είναι σαφώς αποτελεσματικότερη από τη θεραπεία της σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της καρδιαγγειακής νόσου και της ψυχιατρικής διαταραχής συγχρόνως, γι’ αυτό η περίοδος αμέσως μετά το επεισόδιο πιθανότατα αποτελεί μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο για ψυχολογική παρέμβαση σχετικά με το ψυχικό τραύμα που προκαλεί η διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ιατρικές εξελίξεις που έχουν καταστήσει τη διαδερμική αλλαγή αορτικής βαλβίδας ασφαλή διαδικασία θα απασχολήσουν επίσης τους συνέδρους, καθώς μεγάλο ποσοστό ασθενών με στένωση αορτικής βαλβίδας που δεν μπορούσαν, λόγω συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας, να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα μπορούν πλέον να προχωρούν σε αντικατάστασή της. Παρότι όμως η διαδερμική αντικατάσταση αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ή με αντενδείξεις για χειρουργική επέμβαση, δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη μέθοδο. Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις για υποβολή σε διαδερμική αλλαγή αορτικής βαλβίδας, αλλά και σε αγγειοπλαστική και αορτοστεφανιαία παράκαμψη, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Στη θεματολογία έχουν ενταχθεί και πρακτικά θέματα που αφορούν τον σύγχρονο καρδιολόγο, τα επαγγελματικά προβλήματα που προκύπτουν από την νέα μορφή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επαγγελματική του επιβίωση μέσα στα ταχύτατα μεταβαλλόμενα θεσμικά πλαίσια, αλλά και τις εξελίξεις στην υγεία, την οικονομία, την πληροφορική και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μεταξύ άλλων, σε στρογγυλό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπου θα επιχειρηθεί η διαλεύκανση της σύγχυσης μεταξύ των οδηγιών για τους στόχους της αρτηριακής πίεσης σε ειδικούς πληθυσμούς, αλλά και θα προταθούν λύσεις σχετικά με τα φτωχά αποτελέσματα παρέμβασης κατά του καπνίσματος, το οποίο αποτελεί διαχρονικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ, κ. Φώτιος Πατσουράκος, θα δώσει διάλεξη για τα αίτια της κρίσης στο ασφαλιστικό και τους τρόπους υπέρβασής της, ενώ σε άλλα στρογγυλά τραπέζια θα αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων των ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και τα σημεία προσοχής στην εκτίμηση ποσοστού αναπηρίας από τις επιτροπές ΚΕΠΑ στον καρδιαγγειακό ασθενή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δορυφορικές διαλέξεις για τον ρόλο της ρανολαζίνης στη φαρμακευτική αντιμετώπιση ασθενών με σταθερή στηθάγχη και συνοδές παθήσεις, η αντιαρρυθμική αγωγή με φλεκαινίδη ελεγχόμενης αποδέσμευσης, αλλά και το δορυφορικό συμπόσιο για την πρακτική διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, όπου θα δοθούν νέες κατευθύνσεις και λύσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος.