ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και καρκίνο

Έρευνα που καταρρίπτει το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» πραγματοποίησαν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται αναλογικά με την πρόσληψη βάρους.

Παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και καρκίνο

Το «παράδοξο της παχυσαρκίας» είναι η θεωρία που υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι προστατευτική και να συμβάλλει στην παράταση της επιβίωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη μεταβολή του βάρους περισσοτέρων από 225.000 συμμετεχόντων σε τρεις μεγάλες μελέτες, καταγράφοντας τον μέγιστο δείκτη μάζας σώματος κάθε ατόμου σε διάστημα 16 ετών.

bigstock Eating Junk Food 119381840



Τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιακή νόσο και 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, συγκριτικά με άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίων τις διαχρονικές μεταβολές του ΔΜΣ των συμμετεχόντων και τους χώρισαν σε ομάδες: λιποβαρής (λιγότερο από 18,5 ΔΜΣ), φυσιολογικό βάρος (18,5-25 ΔΜΣ), υπέρβαρος (25-30 ΔΜΣ), παχύσαρκος (30-35 ΔΜΣ) και νοσογόνα παχύσαρκος (άνω των 35 ΔΜΣ).

Στη συνέχεια εξέτασαν σε εύρος 12ετίας που είχαν αποβιώσει και από ποια αιτία.

Ο ατομικός συνολικός κίνδυνος θανάτου αυξανόταν βάσει του μέγιστου ΔΜΣ: 10% αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τα υπέρβαρα άτομα, 34% για τους παχύσαρκους και 98% για τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

Το ίδιο ίσχυε και για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο (23% αύξηση για τα υπέρβαρα άτομα, 71% για τα παχύσαρκα και πάνω από τριπλάσια αύξηση για εκείνους με νοσογόνο παχυσαρκία) και καρκίνο (5% για τους υπέρβαρους, 20% για τους παχύσαρκους και 50% για την περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας).

Τα λιποβαρή άτομα είχαν επίσης συνολικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου (46%) και θανάτου από καρδιακή νόσο (77%) ή καρκίνο (7%).

«Δεν υπάρχει κανένας βιολογικός λόγος να πιστεύουμε ότι τα περιττά κιλά λειτουργούν προστατευτικά. Το αντίθετο μάλιστα, επιβαρύνουν το σώμα με περισσότερα λιποκύτταρα τα οποία με τη σειρά τους παράγουν επιβλαβείς φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και ορμόνες», ανέφερε ο Δρ Σκοτ Κααν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάρους και Ευεξίας της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Ο δείκτης μάζας σώματος στην εφηβεία «προβλέπει» μελλοντικά προβλήματα στο συκώτι

Θάνατος από καρδιακή νόσο: Η διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες