ΥΓΕΙΑ

Γιατί πονάει το στήθος πριν την περίοδο – Τι μπορείτε να κάνετε

Τις ημέρες που προηγούνται της εμμηνόρροιας οι περισσότερες γυναίκες εκδηλώνουν διάφορες ενοχλήσεις, λιγότερο ή περισσότερο έντονες, όπως φούσκωμα, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, νευρικότητα και πόνους στο σώμα. Η ευαισθησία του στήθους είναι ίσως το σύμπτωμα που εκδηλώνουν όλες οι γυναίκες λίγες μέρες πριν έρθει η περίοδός τους.

Γιατί πονάει το στήθος πριν την περίοδο – Τι μπορείτε να κάνετε

Το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο και πονά πριν την περίοδο λόγω των ορμονικών μεταβολών που χαρακτηρίζουν τα διάφορα στάδια του κύκλου της περιόδου. Συγκεκριμένα, πριν την ωορρηξία παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων, η οποία οδηγεί σε διόγκωση του μαστού. Παράλληλα, η αύξηση στα επίπεδα της προγεστερόνης περίπου μία εβδομάδα πριν την περίοδο προωθεί την ανάπτυξη των γαλακτοφόρων πόρων. Έτσι, παρατηρείται συνδυαστικά ευαισθησία, πρήξιμο και πόνος, με την ένταση των συμπτωμάτων να αυξάνονται σταδιακά όσο πλησιάζει η πρώτη μέρα της περιόδου.

Οι περισσότερες γυναίκες εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο επάνω και πλαϊνό τμήμα του μαστού, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η ενόχληση είναι γενικευμένη σε όλο το στήθος ή ακόμη και μέχρι τη μασχάλη, αφού δεν αποκλείεται ο ιστός του μαστού να εκτείνεται μέχρι και αυτήν την περιοχή.

Για να αποφύγετε πόνο και ενοχλήσεις, φροντίστε τις ημέρες πριν την περίοδο να φοράτε ένα ιδιαίτερα άνετο σουτιέν που παρέχει επαρκή υποστήριξη στο στήθος. Εάν ο πόνος είναι έντονος μη διστάσετε να πάρετε παυσίπονο, ενώ και η ελαφριά σωματική άσκηση βοηθά ώστε τα συμπτώματα να είναι πιο ήπια. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν βοηθητικές και τις διατροφικές παρεμβάσεις, συγκεκριμένα τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης, αλατιού και λιπαρών φαγητών.

Η ευαισθησία του στήθους τυπικά υποχωρεί από την πρώτη μέρα της περιόδου και μετά. Εάν ο πόνος επιμένει για αρκετές μέρες ή βδομάδες, αυξάνεται σε ένταση ή εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στήθους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Τι πρέπει να τρώει μια γυναίκα πριν την περίοδό της

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Αντιμετωπίστε το ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ