ΥΓΕΙΑ

Η γυμναστική στον ήλιο προστατεύει από έμφραγμα & εγκεφαλικό!

Η «βιταμίνη του ήλιου», όπως αποκαλείται συχνά η βιταμίνη D, αλληλεπιδρά με τη σωματική άσκηση ώστε να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα από πιθανώς θανατηφόρες επιπλοκές, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν επιστήμονες από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η γυμναστική στον ήλιο προστατεύει από έμφραγμα & εγκεφαλικό!

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 10.000 ενηλίκων και κάλυπτε διάστημα σχεδόν δύο δεκαετιών, υπάρχει μια «συνεργατική» σχέση μεταξύ βιταμίνης D και γυμναστικής η οποία οδηγεί σε καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

bigstock 144681029

Τόσο η συστηματική άσκηση όσο και τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν, ως μεμονωμένοι παράγοντες, αποδεδειγμένα οφέλη ως προς τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, ωστόσο οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν για πρώτη φορά συνδυαστικά τον ρόλο τους στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Από τα δεδομένα αναδύθηκε μια θετική και άμεση σύνδεση ανάμεσα στη γυμναστική και στα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, εύρημα που πιθανώς συνεπάγεται ότι η σωματική άσκηση ενισχύει τα αποθέματα της βιταμίνης. Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η «συνεργασία» βιταμίνης D και γυμναστικής παρέχει μεγαλύτερα οφέλη απ’ ό,τι καθένας από τους δύο παράγοντες ξεχωριστά.

bigstock Happy cheering celebrating suc 84730193

Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα ο ήλιος είναι αυτός που μας εξασφαλίζει τη βιταμίνη σε ποσοστό 90%, ενώ μόλις το 10% της πρόσληψης προέρχεται από τη διατροφή μας (από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα ενισχυμένα δημητριακά και το ενισχυμένο γάλα). Η έκθεση στον ήλιο για μερικά λεπτά την ημέρα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει στους περισσότερους ενήλικες επαρκή αποθέματα βιταμίνης D.

Όσο για τη σωματική άσκηση, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά σωματική άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Με βάση τα παραπάνω, λίγη πρωινή γυμναστική στον ήλιο φαίνεται να είναι ένας τέλειος συνδυασμός για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με όρεξη και ενέργεια αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία μας!

Δείτε κι αυτό:

Ηλιοθεραπεία & βιταμίνη D: Η ιδανική διάρκεια ανάλογα με την εποχή

Δείτε πόσο παρατείνει τη ζωή το τρέξιμο ανάλογα με τη διάρκειά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ