ΥΓΕΙΑ

Κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών: Αιτίες και πώς θα ανακουφιστείτε

Αν έχετε βιώσει αυτή την περίεργη κατάσταση να μουδιάζουν τα δάχτυλα των ποδιών σας και χωρίς να το θέλετε να συστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, ξέρετε πώς είναι οι κράμπες.

Κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών: Αιτίες και πώς θα ανακουφιστείτε

Συνήθως πρόκειται για ένα σήμα που στέλνει το σώμα σας ότι κουράζεστε παραπάνω απ’ όσο αντέχετε, αν όμως οι κράμπες σας επιμένουν ή χειροτερεύουν, πρέπει να σας δει γιατρός.

Οι συχνές κράμπες στα πόδια μπορεί να οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις του κυκλοφορικού ή του νευρικού συστήματος. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε κοινές αιτίες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλούς τρόπους.

Αιτίες

Οι κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, οι πιο συνηθισμένες όμως είναι η κούραση, η αφυδάτωση και η ανεπάρκεια κάποιων στοιχείων στον οργανισμό, όπως καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.

Ειδικά αν αθλείστε, μέσω του ιδρώτα αποβάλλονται συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό και προκαλούνται μυϊκοί σπασμοί.

Μία άλλη αιτία για τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος λόγω των στενών παπουτσιών.

Η ηλικία τέλος είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλεί κράμπες. Συνήθως εμφανίζονται μετά τα 50, όταν υπάρχει απώλεια ασβεστίου στα οστά και οι μυς χάνουν την ελαστικότητά τους και την απαιτούμενη δύναμη για να στηρίξουν το σώμα.

Αντιμετώπιση

Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της κράμπας στα δάχτυλα των ποδιών. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν συστήνει πλέον τη συνταγογράφηση κινίνης, μιας μυοχαλαρωτικής δραστικής ουσίας, λόγω της διαμάχης για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου δεν έχουν κάποια επίδραση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε ή να προλάβετε την εκδήλωσή τους, εφόσον δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση.

Κατάλληλα παπούτσια

Είναι σημαντικό να επιλέγετε παπούτσια που είναι κατάλληλα για τα πόδια σας. Φροντίστε να ταιριάζουν στην καμάρα του ποδιού και να μην είναι ούτε πολύ σκληρά, ούτε πολύ μαλακά. Σωστό παπούτσι είναι αυτό που όταν το φοράτε νιώθετε ότι περπατάτε στον αέρα.

right shoes

Καλή ενυδάτωση

Η καλή ενυδάτωση είναι βασικός παράγοντας πρόληψης για τις κράμπες στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Αν αθλείστε, φροντίστε να αναπληρώνετε τους ηλεκτρολύτες που χάνετε με την άσκηση, πίνοντας κάποιο ενεργειακό ποτό και καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο και ασβέστιο.

Μην το παρακάνετε με τη γυμναστική

Αν κάνετε εντατική γυμναστική, μπορεί να καταπονείτε τους μυς σας. Από την άλλη, αν κάνετε καθιστική ζωή, είναι καιρός να αρχίσετε να γυμνάζεστε, γιατί ατροφούν οι μυς σας.

workout too hard

Διατάσεις

Είναι σημαντικό καθώς μεγαλώνετε να κινείτε τα πόδια σας, προκειμένου να μη χάσουν την ευκαμψία τους. Το μασάζ και τα ζεστά ποδόλουτρα είναι τακτικές που επίσης θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τους μυς και να αποφύγετε τις κράμπες.

Διαβάστε επίσης:

Κράμπα στη θάλασσα: Οι κινήσεις που θα σε σώσουν

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα