ΥΓΕΙΑ

Σε ποια ένταση προστατεύει τις αρθρώσεις το τρέξιμο

Αν το τρέξιμο είναι η μορφή άσκησης που προτιμάτε, σας έχουμε καλά νέα!

Σε ποια ένταση προστατεύει τις αρθρώσεις το τρέξιμο

Μια νέα μελέτη ερευνητών από την Ισπανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα και στα ισχία και μάλιστα δεν χρειάζεται να τρέχει κανείς σε μεγάλη ένταση ή σε επίπεδο πρωταθλητισμού για να επωφεληθεί.

Όσοι τρέχουν για αναψυχή και σε μέτρια ένταση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy, έχουν πιο υγιείς αρθρώσεις σε σύγκριση με επαγγελματίες δρομείς αλλά και φυσικά σε σύγκριση με άτομα που δεν τρέχουν καθόλου.

bigstock Running woman athlete runner g 153822848

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από ανάλυση 17 παλαιότερων μελετών σε συνολικό δείγμα 114.829 ανθρώπων. Ποσοστό μόλις 3,5% των ατόμων (ανδρών και γυναικών) που είχαν επιλέξει το τρέξιμο σε μέτρια ένταση ως μορφή άσκησης εκδήλωσαν οστεοαρθρίτιδα στα ισχία ή στα γόνατα. Στους επαγγελματίες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13,3% ενώ μεταξύ των ατόμων που δεν έτρεχαν καθόλου 10,2%.

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα των ερευνητών είναι ότι το τρέξιμο σε μέτρια ένταση είναι ασφαλές μακροπρόθεσμα, αφού δεν φαίνεται να επιβαρύνει τις αρθρώσεις ακόμη και σε όσους το κάνουν συστηματικά για 15 χρόνια ή και περισσότερο.

«Το τρέξιμο σε μέτρια ένταση και όχι σε επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή σύσταση για τη διατήρηση της γενικής υγείας, με τα διαθέσιμα στοιχεία να υποδεικνύουν ότι έχει οφέλη για τα ισχία και τις αρθρώσεις» γράφουν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της μελέτης τους.

Δείτε κι αυτό:

Δείτε πόσο παρατείνει τη ζωή το τρέξιμο ανάλογα με τη διάρκειά του

Τι να φάτε πριν και μετά το τρέξιμο για μέγιστη ενέργεια και αντοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ