ΥΓΕΙΑ

Ξηρό δέρμα: Για ποια 4 σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιεί

Η ξηροδερμία είναι ένα κοινό σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές υποχωρεί αν ενυδατώσετε καλά την επιδερμίδα σας.

Ξηρό δέρμα: Για ποια 4 σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιεί

Τι συμβαίνει όμως όταν το δέρμα σας είναι ξηρό, ξεφλουδίζει και σας προκαλεί φαγούρα ανεξάρτητα από το πόση ενυδατική κρέμα χρησιμοποιείτε;

Αν δεν καταφέρετε να ανακουφιστείτε ή εκτός από την ξηροδερμία εμφανίζετε και άλλα περίεργα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εν τω μεταξύ δείτε 4 ασθένειες που στα συμπτώματά τους περιλαμβάνεται η ξηροδερμία:

diabetes

Διαβήτης

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σώμα χάνει υγρά με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα εφίδρωσης, μειώνοντας την υγρασία του δέρματος. Το ξηρό και σκασμένο δέρμα είναι ευάλωτο στα βακτήρια, τα οποία τρέφονται με γλυκόζη και σας κάνουν επιρρεπείς σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

Αν η ξηροδερμία είναι το μοναδικό σύμπτωμα, σπάνια κάποιος πάσχει από διαβήτη. Συνήθως συνυπάρχουν συμπτώματα όπως η έντονη δίψα, η συχνοουρία και η έντονη πείνα. Η κούραση και η θολή όραση είναι επίσης κοινά συμπτώματα του διαβήτη.

thyroid gland

Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, επιβραδύνονται πολλές ζωτικές λειτουργίες. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να κρυώνετε, να κουράζεστε εύκολα, να ξεχνάτε, να έχετε κακή διάθεση ή να ταλαιπωρήστε από δυσκοιλιότητα. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς έχουν υποδοχείς και στο δέρμα και παίζουν ρόλο στην ανανέωση των κυττάρων. Όταν δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ορμόνες, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και τραχύ. Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα σας συστήσει φάρμακα που επαναφέρουν τις ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως κατανάλωση τροφών με περισσότερο ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

nefra

Νεφρική Νόσος

Πολλοί πάσχοντες από νεφρική νόσο δεν το γνωρίζουν, καθώς συμπτώματα όπως η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι διαταραχές ύπνου, η αυξημένη ούρηση και το πρήξιμο, συχνά αποδίδονται σε άλλες παθήσεις. Η ξηροδερμία και η φαγούρα που προκαλείται επειδή τα νεφρά αδυνατούν να διατηρήσουν την ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα, είναι άλλο ένα σημάδι που πολλοί αγνοούν.
Η νεφρική νόσος έχει την τάση να μην εκδηλώνει συμπτώματα παρά μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον τα νεφρά αδυνατούν να λειτουργήσουν και υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης στα ούρα. Εάν έχετε υπέρταση, διαβήτη, έχετε οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας ή είστε άνω των 60 ετών, πρέπει να υποβάλλεστε σε ετήσιο ιατρικό έλεγχο.

skin cancer

Καρκίνος του δέρματος

Ένα παχύ, σκληρό, ασυνήθιστα κόκκινο τμήμα του δέρματος που ματώνει εάν χτυπηθεί ή γίνει ξηρό, μπορεί να είναι πλακώδες καρκίνωμα ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Πρόκειται για κακοήθη όγκο, που ξεκινά από το μέσο στρώμα της επιδερμίδας, τα πλακώδη κύτταρα (ακανθοκύτταρα). Το πλακώδες καρκίνωμα (Squamous Cell Carcinoma) εκδηλώνεται συνήθως με ένα μικρό, κόκκινο επώδυνο εξόγκωμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Πιο συχνά εμφανίζεται στα πόδια, στο κεφάλι (χείλη, στόμα, αφτιά, τριχωτό της κεφαλής) και στο πίσω μέρος των χεριών και των βραχιόνων. Αποτελεί το δεύτερο συχνότερο τύπο καρκίνου του δέρματος (μετά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) και κύρια αιτία είναι η έκθεση στον ήλιο. Ο καρκίνος από πλακώδη κύτταρα είναι πιο επιθετικός από το βασικοκυτταρικό καρκίνο. Μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία, όπως στους λεμφαδένες ή στα εσωτερικά όργανα.

Διαβάστε επίσης:

Πέλματα που ξεφλουδίζουν: Ξηροδερμία ή κάτι πιο σοβαρό;

Αφυδάτωση: 8 τροφές για να αναπληρώσετε τα υγρά του οργανισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ