ΥΓΕΙΑ

Συγγενείς ανωμαλίες: Πώς σχετίζονται με το βάρος στην εγκυμοσύνη

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που εξασφαλίζει στη γυναίκα υγιές βάρος πριν μείνει έγκυος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες στο παιδί της, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ.

Συγγενείς ανωμαλίες: Πώς σχετίζονται με το βάρος στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Δανία, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος της μέλλουσας μητέρας κατά την κύηση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες γέννησης παιδιού με κάποια συγγενή ανωμαλία, όπως συγγενή καρδιοπάθεια και ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα, στα άκρα και στο ουροποιητικό, στο πεπτικό ή στο νευρικό σύστημα.

bigstock 189735580

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες (με δείκτη μάζας σώματος 30 και άνω) κινδυνεύουν περισσότερο να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που δεν είναι υγιές, ωστόσο τα νέα στοιχεία διευρύνουν τους ήδη γνωστούς κινδύνους, καθώς υπογραμμίζουν ότι το ίδιο ισχύει και για τις υπέρβαρες γυναίκες (με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 29).

Η μελέτη βασίστηκε σε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια γεννήσεις ζώντων νεογνών και διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά γυναικών με φυσιολογικό βάρος είχαν 3,4% πιθανότητες να γεννηθούν με συγγενή ανωμαλία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών ήταν 3,5% και 3,8-4,7% αντίστοιχα, αυξανόμενες αναλογικά προς το βάρος.

«Η μελέτη παρουσιάζει τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ανωμαλιών και στα παιδιά υπέρβαρων γυναικών [εκτός των παχύσαρκων], με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο αυξάνεται και το βάρος» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαρτίνα Πέρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, σύμφωνα με το CNN.

Διαβάστε επίσης:

Το 75% των γυναικών δεν έχουν υγιές βάρος στην εγκυμοσύνη – Πόσα κιλά επιτρέπεται να πάρετε