ΥΓΕΙΑ

Καλά λιπαρά: Πότε μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία

Τα καλά λιπαρά είναι τα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στα πολυακόρεστα (περιέχονται κυρίως στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς) και στα μονοακόρεστα.

Καλά λιπαρά: Πότε μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία

Τα καλύτερα από τα καλά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο). Τα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται τα καλά λιπαρά της διατροφής, γιατί ο οργανισμός μας τα χρειάζεται και κάποια από αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.

Επίσης, κάνουν το αντίθετο από αυτό που πετυχαίνουν τα κακά λιπαρά: Μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα και ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, ενώ παράλληλα ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου.

avocado blood sugar

Παρά την ευεργετική τους δράση ωστόσο, τα καλά λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέλυσαν το ρόλο διαφορετικών θρεπτικών ουσιών στην ανάπτυξη λιπώδους νόσου του ήπατος.

Οι ειδικοί δημιούργησαν 4 διατροφές με πολλές θερμίδες βασισμένες σε συνδυασμούς λιπαρών -κορεσμένων ή μονοακόρεστων- και υδατανθράκων -σουκρόζη ή άμυλο.

Οι διατροφές αποτελούνταν από 40% υδατάνθρακες, 40% λιπαρά και 20% πρωτεΐνη.

Τέσσερις ομάδες ποντικών που ακολούθησαν τη διατροφή για 6 μήνες συγκρίθηκαν με ποντικούς που ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή για ποντικούς, η οποία έχει πολύ λιγότερα λιπαρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι ποντικοί που ακολούθησαν τις πειραματικές διατροφές και ήταν ελεύθεροι να τρώνε όσο ήθελαν έγιναν παχύσαρκοι στο τέλος των 6 μηνών και εμφάνισαν λιπώδες ήπαρ.

Οι ποντικοί που ακολούθησαν τη διατροφή αμύλου-μονοακόρεστων λιπαρών είχαν την πιο σοβαρή νόσο, συσσωρεύοντας 40% περισσότερο λίπος στο συκώτι σε σχέση με ποντικούς που ακολούθησαν τις άλλες διατροφές.

Το ήπαρ τους εμφάνισε οίδημα λόγω του επιπλέον βάρους, ενώ εντοπίστηκαν μάζες λίπους.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Caroline C. Duwaerts είναι σημαντικός ο ρόλος των αναλογιών. Λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα είναι αποδεκτό αλλά η καθημερινή συνήθεια να τρώει κάποιος ζυμαρικά βουτηγμένα στο ελαιόλαδο θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στο συκώτι: Πότε εξελίσσεται σε επικίνδυνη στεατοηπατίτιδα - Ποια είναι η σωστή διατροφή

Έξι πηγές καλών λιπαρών στη διατροφή μας

Πόσο ελαιόλαδο να τρώτε για να προστατευτείτε από την καρδιοπάθεια