ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά στην εφηβεία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Έρευνες έχουν τεκμηριώσει ότι η παχυσαρκία στην εφηβεία συνδέεται με μια σειρά απειλητικών για τη ζωή κινδύνων, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο πρόωρος θάνατος.

Περιττά κιλά στην εφηβεία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Τζένη Κιντμπλομ, εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 37.600 ανδρών, των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος είχε καταγραφεί όταν ήταν 8 και ξανά στην ηλικία των 20 ετών.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 38 χρόνια, από την ηλικία των 20. Συνολικά, 918 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

stroke

Τα άτομα που εξελίχθηκαν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά τη διάρκεια της εφηβείας είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τους άνδρες που ήταν υπέρβαροι σε ηλικία οκτώ ετών και παρέμειναν έτσι και όταν ήταν 20, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 70% μεγαλύτερος.

Για κάθε 2 μονάδες αύξησης του ΔΜΣ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν κατά 20%.

Τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα αλλά στην ηλικία των 20 ετών είχαν φυσιολογικό βάρος, δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με άτομα που δια βίου διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με την Σάρα Σαμααν, καρδιολόγο στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο του Μπέιλορ στο Τέξας «όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται εγκαίρως, τότε μπορούμε να αποφύγουμε πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα. Στην ενήλικη ζωή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο αφού είναι δυσκολότερο να αναστρέψουμε τις συνέπειες ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Συνεπώς, η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να ωθούμε τα παιδιά να αθλούνται περισσότερο και να τρώνε υγιεινά, τόσο στο σπίτι όσο και έξω απ’ αυτό».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι σημαντικό οι έφηβοι να τρώνε καρύδια

Πρόσληψη βάρους στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά